Земан назвав війну в Україні "провісником кінця світу" і виступив за зміцнення обороноздатності Чехії

Четвер, 10 березня 2022, 10:38

Президент Чехії Мілош Земана, раніше відкритий симпатик Владіміра Путіна, заявив, що війна РФ проти України "наблизила світ до кінця", та висловився за посилення обороноздатності Чехії.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє IDNES, цитуючи його промову на раді нацбезпеки.

За станом здоров’я президент не був присутній особисто, його звернення зачитав представник адміністрації Рудольф Їндрак.  

Земан зазначив, що історичну вагу відкритого вторгнення Путіна в Україну можна порівняти з початком Другої світової війни чи терактами 11 вересня і це тривожний сигнал для всього світу.

Він заявив, що дії Росії є неприйнятною агресією і порушенням міжнародного права та безпекового порядку у Європі і це є беззаперечними фактами, та що ці події свідчать, що десятиліття миру були "винятком, а не правилом", і міжнародна спільнота недооцінила "емоції і найнижчі інстинкти", які призводять до насильства.

Земан сказав, що світ немов "наближається до кінця", тому що з’явилася загроза застосування ядерної зброї з усіма можливими наслідками. "Можна сподіватися тільки на здоровий глуз та інстинкт самозбереження принаймні деяких гравців", - зазначив президент. 

Мілош Земан зазначив, що вбачає завданням у цих обставинах доводити, що Чехія є надійним союзником, та що ці події свідчать про потребу постійно модернізовувати армію.

"Щодня потрібно усвідомлювати, що ми повинні боротися за нашу безпеку, навіть якщо зараз війна триває за межами наших кордонів", - наголосив Земан. 

Також він подякував чехам, які допомагають біженцям з України. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.