ПАРЄ у вівторок може розпочати виключення Росії з Ради Європи

Понеділок, 14 березня 2022, 18:19

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у вівторок розгляне резолюцію, у разі затвердження якої буде розпочато процедуру повного виключення Росії із Ради Європи. 

Про це на засіданні Асамблеї у понеділок розповів президент ПАРЄ Тіні Кокс, пише "Європейська правда". 

Кокс пояснив, що у вівторок Асамблея висловить свою думку щодо можливих подальших дій відповідно до статті 8 Статуту РЄ. Це рішення може призвести до виключення Росії з Ради Європи. Це трапиться вперше в історії цієї організації. 

Україна вимагає негайно виключити Росію з Ради Європи

Стаття 8 статуту відзначає, що країна, яка грубо порушує головні принципи організації, може бути тимчасово позбавлена права представництва і Комітет міністрів може попросити її вийти зі складу РЄ.

У понеділок прем’єр-міністр Денис Шмигаль на позачерговому засіданні ПАРЄ заявив, що Україна вимагає негайно виключити Росію з Ради Європи через війну, яку РФ розв’язала на території нашої держави.

10 березня МЗС РФ поширило заяву, у якій заявило, що Росія більше не збирається бути членом Ради Європи. 

У відомстві звинуватили країни ЄС і НАТО в тому, що вони буцімто зловживають своєю більшістю і "продовжують лінію на руйнування Ради Європи і загального гуманітарно-правового простору у Європі".

Через війну РФ проти України Рада Європи зупинила членство РФ у двох органах - у Комітеті міністрів Ради Європи та у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Члени Бюро Венеційської комісії, дорадчого органу Ради Європи з питань конституційного права, також ініціювали припинення права Росії на представництво у комісії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: