Чехія оголосила надзвичайний стан для допомоги українським біженцям

Четвер, 3 березня 2022, 20:49

У Чехії з 4 березня буде оголошено надзвичайний стан на 30 днів у зв'язку з міграційною кризою, спричиненою російським вторгненням в Україну.

Про це йдеться у заяві на сайті чеського уряду, пише "Європейська правда".

Оголошення надзвичайного стану необхідно, щоб допомогти уряду, регіонам, муніципалітетам та іншим службам більш гнучко та оперативно координувати допомогу біженцям, які рятуються від російської агресії в Україні, та забезпечити гідні умови життя, зокрема можливість брати участь у повноцінному житті в Чехії.

"Хочу підкреслити, що ми оголошуємо надзвичайний стан, щоб мати можливість впоратися з біженцями, які прибувають з України, що роздирається війною, і його оголошення ніяк не вплине на громадян Чехії. Щоб спростити та пояснити: ми оголошуємо надзвичайний стан для українських біженців та тих, хто безпосередньо про них піклується, а не надзвичайний стан для громадян Чехії", - пояснив прем'єр-міністр Петр Фіала.

Водночас у рамках оголошеного надзвичайного стану уряд вжив перший кризовий захід, який дозволить співробітникам поліції Чехії надавати допомогу в опрацюванні заяв на отримання спеціальних віз на проживання для українських біженців.

Кабінет Петра Фіали також схвалив подальшу допомогу Україні. Чехія надасть українській стороні медикаменти, а саме із резервів Міноборони на 20,885 млн крон ($977 тисяч) та зі складів Державного управління матеріальних резервів ще на понад 85,3 млн крон ($3,9 млн).

Вони включатимуть індивідуальні аптечки, складні медичні ноші, ліки та інші предмети медичного призначення для надання невідкладної медичної допомоги, а також комплекти лікарняних ліжок, апарати штучної вентиляції легень, шприци та голки.

"Українці — наші друзі, і ми маємо допомагати нашим друзям. Україна може покластися на Чехію", - сказав прем'єр-міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: