Зупинити купівлю російського газу і нафти Європою наразі неможливо – Джонсон

Понеділок, 7 березня 2022, 17:44

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон вважає, що, ЄС не зможе зупинити закупівлю та споживання російських вуглеводнів, попри заклики до цього.

Про це він заявив на спільній пресконференції з прем’єрами Нідерландів та Канади у Лондоні, повідомляє кореспондент Європейської правди.

Джонсон наголосив, що Британія, на відміну від інших держав Європи, має привілейоване становище щодо постачання нафті й газу, бо не має настільки залежності від РФ, однак він все одно підтримує позицію колег, які вирішили вивести закупівлю нафти й газу з-під санкцій.

"Ми маємо розуміти, що неможливо за одну ніч позбавитися залежності від нафти і газу, навіть від російського. Жодна країна не може цього зробити. У Британії ця проблема менша, але всі країни в різному становищі", - пояснив Джонсон.

Поза тим, за словами британського прем’єра, позбавлення залежності від російських вуглеводнів є пріоритетним завданням: "ми маємо рухатися у цьому напрямку і прискорювати цей рух".

"Має бути перехідний період, ми маємо шукати постачальника і шукати заміну (нафти і газу)", - додав прем’єр Британії.

Прем’єр Нідерландів Марк Рютте також заявив, що такий крок вдарив би по Європі, включно з Україною. "Якщо ви змусите компанії відключитися від нафти і газу з РФ – це матиме неймовірні наслідки, в тому числі для України", - заявив він, додавши, що підтримує позицію німецького канцлера у цьому.

Раніше очільник уряду Німеччини заявив, що постачання нафти і газу з РФ вивели з-під санкцій через енергобезпеку Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.