Прем'єрка Фінляндії щодо членства в НАТО: все змінилося, коли Росія атакувала Україну

Середа, 13 квітня 2022, 13:47

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що рішення щодо можливої заявки на вступ до НАТО буде ухвалено за тижні, а не місяці.

Про це вона сказала на пресконференції зі шведською колегою Магдаленою Андерссон у Стокгольмі, пише "Європейська правда".

"Все змінилося, коли Росія вторглася в Україну. Думки людей у Фінляндії, а також у Швеції, змінилися дуже сильно через російські дії. Це дуже чітко видно. І це призвело до дискусії про наш безпековий вибір, про членство в НАТО", - сказала Марін.

Вона розповіла, що уряд передає сьогодні парламенту документ, який аналізує різні опції для безпеки Фінляндії в майбутньому, і після цього відбудуться дебати.

"Я не буду давати жодних термінів, коли ми ухвалимо рішення. Але я думаю, що це відбудеться досить швидко, протягом тижнів, не місяців. Думаю, всі партії, парламентські групи і президент зроблять так, щоб рішення було протягом найближчих тижнів", - сказала Марін.

Вона наголосила, що Фінляндії потрібен якомога ширший консенсус між партіями і політичними групами у парламенті щодо членства в НАТО, "оскільки ми маємо такого сусіда як Росія". "Ми використовуємо цей час для аналізу і створення спільної позиції щодо майбутньої безпеки", - додала вона.

Марін також зазначила, що у процесі розгляду рішення існує багато ризиків щодо  дій з боку Росії." І коли передавали звіт парламенту ми також аналізували ці ризики: гібридні загрози, кібератаки, спроби впливу у різних сферах. Але ми не повинні боятися приймати рішення", - сказала прем’єрка.

Раніше ЗМІ повідомили, що Швеція збирається на саміті НАТО у червні подати заявку на вступ своєї країни до Альянсу.

За останні пів року підтримка фінами членства в НАТО зросла до рекордного рівня, тоді як донедавна прихильники членства були у меншості. 84% вбачають у Росії військову загрозу.

Детальніше на цю тему - у статті Фінляндія відмовляється від нейтральності: як агресія РФ штовхає країну до вступу в НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: