50 євродепутатів звернулися до канцлера Німеччини через війну в Україні

Понеділок, 25 квітня 2022, 12:36

50 членів Європейського парламенту звернулися до канцлера Німеччини Олафа Шольца із закликом запровадити енергетичне ембарго проти Росії. 

Про це йдеться у листі, з яким ознайомилась "Європейська правда".

Депутати відзначають, що ЄС вжив безпрецедентні санкції проти Росії, однак досі не вдалося переконати Путіна та його генералів припинити війну в Україні.

Франція переконана у схваленні нафтового ембарго для РФ за лічені тижні

Вони підкреслюють, що держави-члени ЄС досі не змогли домовитися про повне енергетичне ембарго проти Росії і ЄС продовжує платити близько 800 мільйонів євро на день у кишені Путіна, допомагаючи фінансувати його військову машину. 

Якщо така ситуація збережеться, то до кінця 2022 року ЄС заплатить за російські енергоносії приблизно 200 млрд євро, підрахували євродепутати.

"Цей факт ставить ЄС у морально важке становище, хоча, як відомо, низка країн-членів та компаній ЄС уже оголосили де-факто ембарго на російські енергоносії.

Лише негайне ембарго на російську нафту і нафтопродукти мало б величезний вплив на російську економіку, оскільки вони становлять близько 70% платежів ЄС за російські енергоресурси", - йдеться у листі. 

Нафтове ембарго може бути введено негайно, оскільки держави-члени ЄС, включаючи Німеччину, мають необхідну інфраструктуру для забезпечення постачання нафти морем, а 30 членів ОПЕК можуть легко покрити попит, лише незначно вплинувши на ціни на нафту, відзначають депутати.

США та ЄС обговорюють шляхи скорочення нафтової виручки РФ

Побоювання з приводу високих економічних втрат та рівня бідності внаслідок російського енергетичного ембарго депутати називають перебільшеними. Вони зауважують, що наслідки для економіки Німеччини, незважаючи на її залежність від імпорту енергоносіїв із Росії, ймовірно, будуть суттєвими, але керованими.

Аналізи показують, що у короткостроковій перспективі припинення імпорту енергоресурсів з Росії призведе до зниження зростання ВВП у межах від 0,5% до 3%, тоді як російська економіка до кінця року впаде на 30-40%. "Величезний ефект на російську економіку стане важливим фактором, щоб переконати Путіна припинити війну", - пишуть депутати.

"Ми розуміємо, що Німеччина може відчути себе мішенню погроз Путіна припинити постачання газу до вашої країни, якщо буде введено нафтове ембарго ЄС. Проте Німеччина та ЄС не повинні виявитися вразливими перед путінським шантажем. Таким чином, ми просимо уряд Німеччини зайняти правильний бік історії; ухвалити не легке рішення, а правильне", - йдеться у листі.

Оригінал листа можна прочитати за посиланням.

За словами глави дипломатії ЄС, держави-члени Європейського Союзу не мають згоди щодо повного ембарго або підвищення мит на імпорт російської нафти та газу. 

Раніше "Європейська правда" опублікувала роз'яснення плану, як Європа може відмовитися і від російської нафти, і від газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.