Виграш України, поразка Путіна: ключові наслідки перемоги Макрона

Аналітика коротко
Понеділок, 25 квітня 2022, 19:17

Друга перемога Еммануеля Макрона на президентських виборах у Франції стала справді історичною.

Про те, що зміниться у Франції після президентських виборів і що це може означати для України читайте в статті завідувачки інформаційно-аналітичного відділу Українського інституту Надії Коваль та редактора "Європейської правди" Юрія Панченка Тріумф Макрона: яких змін у політиці Франції варто чекати Україні після виборів.

Еммануель Макрон - третій президент П’ятої республіки, якому вдалося переобратися на другий термін. І одночасно перший президент, якому вдалося це, маючи одноосібний контроль над урядом.

Ці вибори складно назвати провальними і для лідерки "Національного об’єднання" Марін Ле Пен.

Багаторічна робота над покращенням свого іміджу та створенням більш респектабельного реноме все ж дала свої результати. Якщо у другому турі виборів 2017 року Ле Пен здобула лише 33%, то тепер її результат зріс до 42%.

Успіх Ле Пен принесло використання соціальної лексики – замість традиційних для ультраправих тем про нелегальну міграцію та захист національної ідентичності, на останньому етапі кампанії вона підіймала економічні та соціальні питання.

Надії опозиції тепер спрямовані на вибори до парламенту – невипадково лідер ультралівої "Нескореної Франції" Жан-Люк Меланшон (йому лише трохи не вистачило, щоб обігнати Ле Пен та пройти у другий тур) називає їх "третім туром".

Тепер Меланшон готується до реваншу – він називає Макрона "найгірше обраним президентом Франції" і навіть анонсує плани стати новим прем’єром.

Проте, нинішня французька політична система автоматично дає перевагу новообраному президенту – шлейф перемоги на президентських виборах дає йому більше можливостей здобути і більшість у парламенті.

Ймовірно, цього разу Макрон отримає у парламенті набагато більш небезпечну та агресивну опозицію.

Другий поспіль другий тур Ле Пен зі ще більш переконливими результатами майже напевно конвертується у додаткові парламентські мандати для її партії. Скоріш за все, посиляться у парламенті і ультраліві – той саме Меланшон.

За кілька днів до другого туру Франція вперше прокоментувала свою військову допомогу Україні. Тоді було заявлено про передачу Києву партії протитанкових ракет Milan та самохідних артилерійських установок Caesar. Також поступово ставала більш безкомпромісною позиція Франції щодо енергетичних санкцій проти РФ.

Вибори довели, що допомога Україні, в тому числі військова, не призводить до падіння рейтингів.

Натомість їхнє падіння спричиняють спроби захистити дії Путіна – останнє суттєво вдарило по рейтингу Еріка Земмура, який мав усі шанси перемогти Ле Пен на ультраправому фланзі.

Докладніше - у матеріалі Надії Коваль та Юрія Панченка Тріумф Макрона: яких змін у політиці Франції варто чекати Україні після виборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: