У США заперечують, що Білий дім заблокував передачу Україні бойових літаків від інших союзників

Понеділок, 16 травня 2022, 10:33

Тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін заперечує, що позиція Сполучених Штатів заблокувала передачу Україні бойових літаків від інших союзників. 

Про це вона сказала в інтерв’ю "Європейській правді"

"Що стосується обмежень, у тому числі стосовно літаків: я нагадаю, що у США немає радянських літаків, які знайомі вашим пілотам. Справді, були обговорення у рамках НАТО про постачання таких літаків з інших країн, але з низки причин цей механізм не запрацював. Та якщо держави-союзники, які мають певну зброю (зокрема літаки), хочуть постачати їх Україні на двосторонніх засадах – вони можуть це робити! США не зупиняють союзників у цьому, ніяких обмежень немає, вони можуть це зробити, просто перевізши літаки через кордон", - заявила Крістіна Квін.

Британія готова посприяти партнерам у передачі Україні літаків радянських моделей - міністр оборони

За її словами, звинувачення саме США у непостачанні літаків безпідставні, "навіть якщо є ті, кому простіше ховатися за нашою спиною". 

"Та я не вважаю за можливе давати детальніші коментарі, бо "показування пальцем" на того чи іншого союзника не допомагає збереженню єдності в НАТО", - додала вона.

Крістіна Квін пояснила, що зміни у тому, яку зброю США дають Україні, пов’язані зі змінами на полі бою. Так, за її словами, на першому етапі війни у великих обсягах були потрібні "Джавеліни", щоб зустрічати російські танки. Далі зі зміною військової ситуації Штати шукали можливості задовольнити потреби України. 

"Коли Україна звертається до нас із запитом про певну зброю, ми маємо оцінити, що є у наших запасах, що доступне для постачання. Має вагу те, що для використання деякого обладнання українським військовим потрібне навчання, і це також потребує часу. Та коли ми можемо задовольнити прохання України – ми це робимо. До прикладу, Україна просила про далекобійну артилерію, і ми надали 90 гаубиць з дуже серйозним боєкомплектом", - нагадала вона.

Нагадаємо, у квітні США передали Україні деталі літаків, що дозволило збільшити кількість робочих апаратів. 

Повний текст інтерв'ю читайте тут: Глава посольства США: Україна також може вступити до НАТО без ПДЧ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: