Глава МВС Латвії йде у відставку через події довкола радянського пам’ятника

Понеділок, 16 травня 2022, 14:21

Міністр внутрішніх справ Латвії Марія Голубєва вирішила піти у відставку після подій 9 і 10 травня у Ризі, де біля радянського пам’ятника сталися сутички з людьми, які підтримують російську агресію.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Голубєва заявила, що в нинішній напруженій ситуації розхитування уряду вигідне лише ворогам країни. За її словами, прем'єр-міністр Кріш'яніс Каріньш підкорився тиску Нацоб'єднання і рішення про фактичне висловлення їй недовіри, прийняв, "не ознайомившись з аналітичною доповіддю МВС про службу внутрішніх справ".

Раніше Голубєва заявляла, що не піде з посади, якщо цього не вимагатиме прем'єр-міністр.

Тепер вона вирішила піти у відставку з поста міністра внутрішніх справ та продовжити роботу в Сеймі. Відповідальність за стабільність уряду Голубєва поклала на прем’єр-міністра. Партія Attīstībai/Par!. Яку вона представляє,  ухвалить рішення про те, як будуватиме відносини з коаліційними партнерами пізніше, вже зараз йдуть переговори.

Політик не вважає, що Attīstībai/Par! вимагатиме у відповідь відставку будь-якого міністра від Нацоб'єднання. Голубєва не назвала свого наступника на посаді Міністра внутрішніх справ.

Минулого тижня Національне об'єднання Латвії  висунуло ультиматум. Вимога звучала так: якщо Голубєва не буде знята з посади голови МВС, то міністри від Національного об'єднання підуть з посад міністрів, що фактично означатиме урядову кризу.

Приводом для демаршу Нацоб'єднання стали події 9 та 10 травня біля пам'ятника у Пардаугаві. Зокрема, поліцію, яка перебуває у підпорядкуванні МВС, звинувачували у неефективній роботі 10 травня біля пам'ятника у парку Перемоги.

Як повідомлялося, у вівторок, 10 травня, люди знову пішли покладати квіти до пам'ятника в Парку перемоги після того, як Ризька дума прибрала трактором квіти, принесені напередодні, 9 травня. Люди біля пам'ятника перебували до пізнього вечора, поліції довелося залучати спецпрkизначенців, щоб до 22:30 перекрити доступи до монумента.

Після цього поліція перекрила всі підходи до пам'ятника у Парку Перемоги до кінця літа.

13 травня Ризька дума ухвалила рішення знести пам'ятник. Через це РФ погрожує Латвії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.