У Ризі сталися сутички біля пам’ятника в Парку перемоги, поліція закрила доступ до монумента

Середа, 11 травня 2022, 10:31

Латвійська поліція перекрила доступ до пам’ятника в Парку перемоги в Ризі після того, як там дійшло до сутичок, спровокованих прибиранням квітів, який принесли до пам’ятника 9 травня.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє латвійський мовник LSM.

 

Вранці 10 травня біля пам'ятника за допомогою трактора прибрали квіти, які люди принесли до підніжжя монумента 9 травня. Це викликало обурення у соціальних мережах, на тлі якого люди знову вирушили покладати квіти до пам'ятника. Надвечір почали з'являтися повідомлення, що у Парку перемоги зібралися сотні людей.

Багато людей поводилися голосно - співали пісні, програвали музику, вихваляли Росію і відзначали перемогу. Ближче до вечора обстановка біля монумента почала розпалюватися, ближче до опівночі стало відомо, що є затримані і в деяких випадках довелося застосовувати силу. Зокрема, владі довелося залучити спецбатальйон Держполіції.

Прем'єр Латвії Кріш'яніс Каріньш заявив, що вимагатиме пояснень у зв'язку з подіями 10 травня у міністра внутрішніх справ Марії Голубєвої. "Прояв неповаги до латвійської державності, історичного досвіду та жертв російської війни в Україні неприпустимий. Не можна виправдовувати те, що відбувається сьогодні в Пардаугаві. Чекаю на дії з боку відповідальних служб та пояснень міністра внутрішніх справ Марії Голубєвої", - написав прем'єр у Twitter.

 

Міністр оборони Артіс Пабрікс написав у Twitter, що "в цей час усім потрібно трохи зменшити емоції, у тому числі й політикам".

Виконавчий директор Риги Яніс Ланге ввечері повідомив, що самоврядування 11 травня не прибиратиме квіти, принесені до пам'ятника. При цьому він заявив, що прибирання квітів за допомогою трактора було заходом, раніше узгодженим із поліцією.

У середу підхід до пам’ятника був перекритий. У правоохоронних органах наголошують: це зроблено "з метою запобігання загрозам громадській безпеці, захисту життя, здоров'я та майна осіб, можливих провокацій та ескалації конфлікту".

Разом з тим, як повідомляють у ЗМІ, події 10 травня розкололи суспільство, акції протесту готують як проросійські сили, так і їх опоненти.

9 травня у Латвії було оголошено офіційним Днем пам'яті загиблих та постраждалих в Україні.

Святкові заходи у зв'язку з перемогою СРСР у війні були заборонені. 

Крім того, заборонена символіка СРСР та сучасної Росії, а також символи, що прославляють агресію Росії в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.