У Єврокомісії пояснили, що вважатимуть порушенням санкцій у розрахунках з "Газпромом"

Вівторок, 17 травня 2022, 13:53

Розрахунки європейських енергетичних компаній з "Газпромом" мають відбуватися у євро. 

Про це сказав у коментарі речник Єврокомісії Ерік Мамер у відповідь на запитання ЗМІ про те, який у країн-членів простір для маневру у зв’язку з вимогою Росії платити за газ у рублях, і чи можна відкривати у "Газпромбанку" другий рахунок у рублях. 

"Все, що виходить за рамки того, що відкривається рахунок у валюті, яка вказана у контракті, у "Газпромбанку", здійснюється оплата на цей рахунок і це вважається фіналізацією оплати - суперечить санкціям… Компанії мають платити у валюті, передбаченій контрактом. Решта буде порушенням санкцій. Якщо є контракт з "Газпромом" у євро, а ви отримуєте рахунок у рублях і оплачуєте у рублях - це суперечить контракту", - зазначив Ерік Мамер, додавши, що визначені рамки ніяк не змінювалися протягом останнього тижня. 

На запитання про контроль за можливими порушеннями санкцій він сказав, що за дотримання санкцій у такому вигляді, як їх затвердила Рада ЄС, відповідають країни-члени. За його словами, це не означає, що можливе свідоме ігнорування обходу санкцій з боку відповідних національних органів, тому що в такому разі Єврокомісія може запускати процедуру про порушення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.