Румунія приєдналася до справи України проти РФ в Міжнародному суді ООН щодо "геноциду"

Середа, 18 травня 2022, 13:52

Румунія приєдналася до справи за позовом України проти Росії у Міжнародному суді ООН, в якій Україна оскаржує використання РФ звинувачень у "геноциді" на свою адресу як приводу для вторгнення. 

Як пише "Європейська правда", про це оголосив міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску.

"Радий оголосити, що, як вирішило вище керівництво країни, Румунія вступить у справу, яку розглядає Міжнародний суд ООН, щодо звинувачень у геноциді за конвенцією щодо запобігання і покарання злочину геноциду (Україна проти Росії). Це свідчення твердої віри Румунії у цінності міжнародного права і справедливості, зокрема Міжнародний суд ООН, та необхідність їхнього дотримання, що є життєво важливим для збереження глобального миру й безпеки", - повідомив Ауреску. 

Як зауважує заступник директора департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України Андрій Пасічник, вступ Румунії до справи підкріплює позицію України. 

"Це важливо, оскільки доводить що не тільки Україна вважає обвинувачення Росії в геноциді міфічного "народу Донбасу" безпідставними, а відтак нібито "спецоперацію" - не обґрунтованою хоч якимись нормами права. Ні, це неприкрита і неспровокована агресія, і Росія повинна понести за неї відповідальність", - зазначив він. 

Нагадаємо, 16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було "запобігання і покарання" нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України (детальніше - у статті Перше рішення з Гааги: що означає наказ Суду ООН у справі проти Росії щодо "геноциду").

У Кремлі заявили, що ігноруватимуть рішення. 

"Європейська правда" детально розповідала про позов України та про те, як заяви Кремля дали підстави позиватися проти РФ. Деталі у статті В Гаагу за геноцидом: що написала Україна у позові проти Росії до Суду ООН.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.