Більшість словаків виступають проти заборони імпорту російського газу

Понеділок, 2 травня 2022, 16:27

Понад 60% словаків не підтримують припинення імпорту російського газу, причому лише 25% виступають за поступове припинення, а 7% – за негайне.

Про це свідчать результати нового опитування Focus, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Виборці правлячої партії OĽaNO та ліберальних партій "Прогресивна Словаччина" та SaS найбільше виступають за те, щоб більше не залежати від російського газу.

Для порівняння, виборці партій "Республіка" та "Smer" найменше виступають за розрив зв'язків із Росією щодо газу.

Міністр економіки Ріхард Сулік (SaS) раніше заявляв, що Словаччина платитиме в рублях, якщо це необхідно, додавши, що він навіть зробить "стійку на руках", щоб імпорт газу не припинився.

Позицію Суліка також поділяє колишній прем'єр-міністр та нинішній міністр фінансів Ігор Матович, який заявив, що Словаччина не може дозволити собі відмовитись від російського газу одразу.

Росія пригрозила припинити експорт газу до країн, які більше не згодні платити за газ у рублях за спеціальною схемою Газпромбанку. Росія вже відключила Польщу та Болгарію від постачання газу, а Словаччина, яка має заплатити за наступне постачання газу 20 травня, може стати наступною.

Хоча президент Словаччини Зузана Чапутова заявила, що позиція Словаччини відповідатиме позиціям ЄС, Словаччина, Угорщина, Німеччина та Австрія планують відкрити рубльовий рахунок у Газпромбанку.

Як повідомлялося, Європейський Союз має намір запропонувати заборону на російську нафту до кінця року, а до цього поступово вводити обмеження на імпорт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: