Кулеба закликав світ не піддаватися на "продовольчий шантаж" Кремля

Субота, 28 травня 2022, 15:23

Міністр закордонних справ України закликав міжнародну спільноту не піддаватися на пропозиції Росії послабити санкції, накладені на неї за агресію, в обмін на розблокування торгових шляхів через Чорне море. 

Як пише "Європейська правда", про це він заявив у своєму Twitter.

Кулеба зауважив, що накладені на Росію західні санкції ніяк не пов’язані із наростаючою глобальною продовольчою кризою. 

"Єдиною причиною дефіциту, зростання цін і загрози голоду є те, що російські військові фізично заблокували експорт з України 22 млн тонн продовольства через наші порти. Вимагайте від Росії припинити блокаду", - наголосив він.

Нагадаємо, раніше цього тижня в МЗС РФ заявили, що готові надати гуманітарний коридор для експорту українського врожаю через Чорне море в обмін на зняття санкцій та "розмінування Україною" акваторії Чорного моря, яку в перший місяць повномасштабного вторгнення замінувала сама Росія.

США та Британія вже заявили, що не збираються розглядати такі поступки

Тим часом західні партнери продовжують обговорювати прийнятні варіанти вирішення проблеми з блокадою українського експорту. Неофіційно відомо, що Анкара також веде перемовини з Росією та Україною щодо цього питання.

З Литви надходили пропозиції про створення військово-морської коаліції з Британією для зняття російської блокади з українського експорту зерна через Чорне море. Втім, Британія заявила, що не планує відправляти свої кораблі у Чорне море. У Пентагоні також заявили, що не розглядають варіант військового втручання.

Вже після цього у ЗМІ з’явилась інформація, що ЄС обговорить можливість військово-морської місії для звільнення від російської блокади українського аграрного експорту. 

Дмитро Кулеба заявив, що не вірить у силове втручання союзників для вирішення цього питання. 




Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.