У правлячій партії Грузії розкритикували президентку за її промову у День незалежності

Субота, 28 травня 2022, 15:56

Лідер правлячої партії Грузії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе назвав "ганьбою" окремі заяви, які пролунали у промові президентки країни Саломе Зурабішвілі на День незалежності 26 травня. 

Як повідомляє "Європейська правда", його слова наводить агентство "Новости-Грузия".

Саломе Зурабішвілі у виступі висловила жаль у зв’язку з тим, що "країна не може належним чином продовжити спадок історії грузинського права і справедливого суду". 

Кобахідзе розкритикував цю згадку та заявив, що президентка "приєдналася до кампанії проти судової системи". 

"Я вважаю ганьбою заяву президентки 26 травня. Це проблема, якщо в урочистий день вона не знає, про що говорити… Це неаргументована заява, критика державної інституції та серйозне відхилення від ролі президента як гаранта цих інституцій. Вона намагалася нашкодити репутації судової системи, а насправді нашкодила інституту президента", - заявив Кобахідзе. 

Лідер "Грузинської мрії" згадав і міжнародних партнерів, які вказують Грузії на проблеми з судами, назвавши усі претензії безпідставними. "Чи був хоч один аргумент, що суд працює зі сбоями? Ви чули якісь аргументи, що у суді є проблема? Ніяких аргументів не наводиться", - заявив Кобахідзе.

Також він розкритикував фрагмент промови, який стосувався окупованих Росією Абхазії та Південної Осетії, зазначивши, що Саломе Зурабішвілі "майже назвала їх сусідами і говорила про їхній суверенітет" і "на тлі цього заява про суди - ніщо". 

Водночас, на питання про те, чи думають у "Мрії" про імпічмент президента, Іраклій Кобахідзе сказав, що у її заявах немає підстав для цього. 

Це вже не перша публічна інформація про конфлікти між правлячою партією і президенткою. На початку березня Зурабішвілі відмовили у виступі з промовою про Україну в парламенті Грузії. Згодом прездиентка заявила, що в уряді намагалися обмежувати її міжнародну діяльність і їй довелося переформатувати чотири робочі візити до європейських столиць на особисті зустрічі. Вона також розкритикувала прем’єра Іраклія Гарібашвілі за одноосібне підписання заявки на вступ до ЄС. 

У "Мрії" погрожували їй зверненням до Конституційного суду через нібито вихід за рамки повноважень у питаннях призначення послів та даних міжнародних візитів, які вона здійснила без погодження з урядом. 

На виборах 2018 року "Грузинська мрія" підтримала кандидатуру Саломе Зурабішвілі, позапартійної кандидатки. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.