Косово подасть заявку на отримання статусу кандидата в ЄС до кінця року

П'ятниця, 10 червня 2022, 16:27

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті оголосив, що його країна має намір подати офіційну заявку на отримання статусу кандидата на вступ в ЄС до кінця року.

Про це він сказав на пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у п'ятницю, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство DPA.

"Ми подамо заявку на набуття статусу кандидата в члени ЄС до кінця року", - зазначив Курті.

Курті також сказав, що підтримує вступ України в ЄС, але, за його словами, та повинні бути "і Україна, і Західні Балкани".

Колишня провінція Сербії Косово, яка 2008 року проголосила свою незалежність, наразі має статус потенційного кандидата на вступ у ЄС. 

США підтримують зближення Косова з НАТО

Сербія продовжує претендувати на Косово як на свою територію, а п'ять членів ЄС – Іспанія, Греція, Румунія, Словаччина та Кіпр – не визнали Косово як незалежну державу.

Шольц перебуває у дводенному турне п'ятьма балканськими державами. Столиця Косова Приштина - перша зупинка у його графіку.

Перспектива членства в ЄС протягом багатьох років була головною рушійною силою реформ і розширення співпраці в регіоні після десятиліття війни та потрясінь 1990-х років.

Варто відзначити, що більшість країн Західних Балкан мають статус кандидата у члени ЄС, і лише дві мають статус  "потенційного кандидата": Косово, а також Боснія та Герцеговина. 

Нагадаємо, Україна розраховує отримати статус кандидата на вступ до ЄС на саміті лідерів Євросоюзу 23-24 червня.

За даними джерел, в Єврокомісії підготували "позитивний" і "негативний" варіанти рішення щодо статусу кандидата для України. Оцінку комісія має надати 17 червня.

Детальніше читайте у статті Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: