Глава МЗС Франції підтвердила підтримку статусу кандидата на членство у ЄС для України

Понеділок, 20 червня 2022, 10:08

Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна підтвердила, що Франція виступає за невідкладне надання Україні та Молдові статусу кандидата на членство у ЄС та просуватиме таке рішення.

Як повідомляє "Європейська правда", про це вона сказала перед зустріччю міністрів закордонних справ 20 червня. 

Катрін Колонна зазначила, що рішення стане історичним для України, Європи та для того бачення світу, яке відстоює Євросоюз.

"Як головуюча країна у Раді ЄС, ми працюватимемо над тим, щоб європейці були об’єднаними у тому, щоб надіслати чіткий та позитивний сигнал Україні щодо її кандидатського статусу... Ми вважаємо, що Україні та Молдові потрібно невідкладно надати статус кандидата. Така позиція Франції, цю позицію президент висловив кілька днів тому під час візиту до Києва", - сказала міністерка закордонних справ. 

Вона зазначила, що це буде дорожньою картою і жестом підтримки для України. "Це також сигнал для Росії, який вона має зрозуміти", - наголосила Катрін Колонна.

Вона додала, що Франція продовжуватиме економічну, політичну, гуманітарну та військову підтримку для України.

Також міністри обговорять ризики продовольчої кризи, що виникли через блокаду торгових шляхів з України через Чорне море. Катрін Колонна підкреслила, що причиною такої ситуації стали не західні санкції, а виключно війна, яку Росія почала за власним вибором. 

"Закликаємо Росію припиняти гратися з голодом у світі. Для цього достатньо припинити блокаду українських портів і припинити руйнувати інфраструктуру для зберігання зерна", - підкреслила глава МЗС Франції. 

Нагадаємо, президентка Єврокомісїі переконана, що рішення Євроради щодо статусу кандидата для України і Молдови на саміті цього тижня буде позитивним. 

Нагадаємо, 17 червня Єврокомісія оприлюднила висновки за заявками на вступ до ЄС УкраїниМолдови та Грузії, рекомендувавши надати першим двом статус кандидата.

Водночас для України прописали сім вимог, які вона має виконати, щоб не втратити новий статус і просуватися до наступного етапу процедури.

Детальніше про це - у відеопоясненні ЄвроПравди, а також у статті Кандидат авансом: 7 вимог, які має виконати Україна, щоб ЄС не скасував її новий статус.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.