Єврокомісія пропонує надати Молдові європейську перспективу і статус кандидата

П'ятниця, 17 червня 2022, 13:16

Єврокомісія офіційно рекомендувала надати Молдові європейську перспективу та статус кандидата на вступ до Євросоюзу, як і Україні. 

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це заявила на брифінгу президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 

"Ми рекомендуємо, щоб Рада надала Молдові європейську перспективу і статус кандидата – з розумінням, що країна має здійснити ще низку важливих реформ", – заявила вона.

Урсула фон дер Ляєн зазначила, що останнім часом Молдова продемонструвала рішучість до реформ, і цей шлях підтримують громадяни країни. 

Реклама:

"Це справді реформістський, антикорупційний європейський курс, вперше за час незалежності. Звісно, попереду ще довгий шлях – її економіка і особливо публічне управління потребують значних покращень. Але за умови, що лідери країни збережуть нинішній курс, ми вважаємо, що країна має потенціал досягти відповідності критеріям", – зазначила вона. 

Єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї деталізував, що Молдові потрібно довести до завершення реформу публічного управління, покращити управління фінансами і систему держзакупівель.

Також потрібні зміни у судовій системі, щоб забезпечити більшу незалежність, доброчесність, ефективність суддів та прозорість судової системи, з демократичним наглядом за її роботою; посилення боротьби з корупцією та організованою злочинністю; покращення захисту прав, зокрема у сфері прав вразливих груп та протидії насильству щодо жінок.

Офіційне рішення щодо статусу для України, Молдови та Грузії мають ухвалити на саміті лідерів ЄС 23 червня.

Читайте також "Операція Шольц". З якими умовами Україні відкрили двері в ЄС та хто змінив думку Німеччини, або дивіться відеопояснення від ЄвроПравди. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: