У ВР заявили, що Україна може пройти шлях від кандидата до члена ЄС "за рік-два"

Понеділок, 20 червня 2022, 12:05

Голова комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко (фракція "Слуга народу") вважає реалістичним, щоб Україна пройшла шлях від кандидата до члена Європейського Союзу "за рік-два".

 Про це Мережко сказав на онлайн-брифінгу в понеділок, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми можемо зробити це за підтримки наших друзів у Європейському Союзі набагато швидше. Я хотів би, щоб це відбулося за рік чи два. Можливо, я оптиміст", - сказав Мережко.

Він зазначив, що в середньому шлях від кандидатства до повноправного членства в ЄС триває 4,5 року.

За його словами, багато залежить від України, від її кроків на шляху реформ, однак є й певні об'єктивні питання, на які звертають увагу на Заході, - "йдеться про нашу перемогу над державою-агресором Росією".

Варто зазначити, історія розширення ЄС показує, що шлях від подачі заявки на вступ і до моменту вступу може тривати і понад десятиліття. Держави Балкан, які отримували статус кандидата у ЄС у 2000-х, досі не стали членами ЄС, а деякі з них навіть не почали переговори про вступ. При цьому вони євроінтегрувались, будучи мирними державами.

Останньою державою, яка приєдналась до Євросоюзу, стала Хорватія. Вона подала заявку на вступ у 2003 році, а членом ЄС стала у 2013 році.

17 червня Єврокомісія оприлюднила висновки за заявками на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії, рекомендувавши надати першим двом статус кандидата.

Водночас для України прописали сім вимог, які вона має виконати, щоб не втратити новий статус і просуватися до наступного етапу процедури.

Детальніше про це - у відеопоясненні ЄвроПравди, а також у статті Кандидат авансом: 7 вимог, які має виконати Україна, щоб ЄС не скасував її новий статус.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.