Президентка Європарламенту: статус кандидата для України – це "символ надії"

Вівторок, 21 червня 2022, 14:16

Очільниця Європейського парламенту Роберта Метсола заявила, що надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС стане "символом надії", який дозволить "оживити дух" українців.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це Метсола заявила у вівторок на пресконференції з президентом Фінляндії Сауле Нііністьо в Гельсінкі.

"Наступні дні в Європарламенті та Європейській раді будуть украй важливими. Ми ухвалюватимемо рішення щодо надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. Такою була позиція Європарламенту, і ми очікуємо на це від Європейської ради протягом наступних кількох днів", – наголосила вона.

Глава Європарламенту заявила, що рішення про надання кандидатського статусу Україні розглядається "в контексті війни", і, на її думку, закриття Європейським Союзом дверей перед Києвом буде "упущенням".

"Ми вже побачили – скажу обережно, та з оптимізмом – виникнення консенсусу в Європейському парламенті та Раді щодо проголошення України країною-кандидатом. Кожна країна має свій шлях, треба буде пройти багато різних кроків, але наразі якраз потрібен символ надії, який оживить дух", – додала Метсола.

Майже 70% українців вірять, що Україна стане членом ЄС за 5 років

Нагадаємо, 17 червня Єврокомісія оприлюднила висновки за заявками на вступ до ЄС УкраїниМолдови та Грузії, рекомендувавши надати першим двом статус кандидата. 

Водночас для України прописали сім вимог, які вона має виконати, щоб не втратити новий статус і просуватися до наступного етапу процедури.

Остаточне рішення буде прийняте на саміті лідерів ЄС 23-24 червня. 

За словами віцепрем'єрки Ольги Стефанішиної, всі лідери ЄС підтримують надання Україні статусу кандидата на членство.

Детальніше про це - у відеопоясненні ЄвроПравди, а також у статті Кандидат авансом: 7 вимог, які має виконати Україна, щоб ЄС не скасував її новий статус.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.