Політична криза в Естонії: опозиційна партія не досягла згоди з владою з ключових питань

Понеділок, 27 червня 2022, 07:51

В Естонії голова партії Isamaa ("Вітчизна") Хелір-Валдор Сеедер визнав, що розмови наприкінці тижня про те, що коаліційні переговори перебувають на фінішній прямій, далекі від істини.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ERR.

У середу, напередодні свят, Партія реформ, Isamaa та соціал-демократи поставили коаліційні переговори на паузу, оскільки прем'єр-міністр та лідер реформістів Кая Каллас вирушила на саміт Євросоюзу до Брюсселя. Вранці в неділю, 26 червня, Хелір-Валдор Сеедер не зміг сказати, де, коли і в якому форматі відбуватимуться переговори наступного тижня.

"Оптимістичні розмови, що ще трохи - і коаліційний договір буде готовий, не відповідають дійсності. Це потребуватиме додаткового часу. З більшості основних питань згоди не досягли", - сказав Сеедер.

Лідер Isamaa як приклад навів перехід на естономовну освіту. За словами Сеедера, тут жорстку позицію зайняли соціал-демократи і "світла наприкінці тунелю не видно". Те саме - за темою підвищення неоподатковуваного мінімуму.

Як сказав Сеедер, навіть з питання підвищення дитячої допомоги, в якій "Вітчизна" пішла на компроміс, від Партії реформ не отримано чіткої та остаточної відповіді.

Isamaa ("Вітчизна") - четверта за розміром фракція у Рійгікогу і має 12 місць. З початком політичної кризи і правляча Партія реформ, і Центристська партія паралельно запропонували їм стати коаліційним партнером: реформісти - разом з соціал-демократами, центристи - з правими EKRE, утворивши таку ж коаліцію, як за попереднього уряду Юрі Ратаса.

Нагадаємо, у п'ятницю 3 червня Кая Каллас запропонувала президенту Алару Карісу відкликати усіх сімох міністрів від Центристської партії та ініціювала перемовини про нову коаліцію. За її словами, "останньою краплею" стало те, що коаліційні партнери не підтримали у парламенті заздалегідь погоджений проєкт про переведення початкової освіти на естонську мову. 

Правляча коаліція реформістів та центристів працювала з кінця січня 2021 року. Кожна партія мала в уряді по сім портфелів. Перші натяки на можливий розпад коаліції з’явилися в середині травня - коли центристи всупереч позиції партнерів внесли до парламенту законопроєкт про підвищення соцвиплат на дітей, а опозиція підтримала його. 

Детальніше на цю тему - у статті: Позбутися друзів Росії та зберегти уряд: як Естонія долає політичну кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.