Глава Шотландії назвала дату наступного референдуму про незалежність

Вівторок, 28 червня 2022, 17:02

Перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен заявила про намір провести другий референдум про вихід країни зі складу Сполученого Королівства 19 жовтня 2023 року.

Про це Стерджен заявила у вівторок під час виступу в парламенті Шотландії, передає кореспондент "Європейської правди".

"Настав час повернути Шотландію на правильний шлях – шлях, вибраний тими, хто живе тут. Зараз – час для незалежності", – заявила перша міністерка Шотландії.

Вона стверджує, що більшість Шотландської національної партії, яка йшла на вибори з гаслом проголошення другого референдуму про незалежність, дає владі мандат на його проведення.

"Незалежність дасть нам можливість іти власним шляхом, побудувати багатшу, зеленішу, справедливішу державу, бути відкритими й міжнародними, підняти свій погляд і навчатися найкращого", – додала Стерджен.

За її словами, владна Консервативна партія Великої Британії має на меті "спровокувати торгову війну" з Європейським Союзом. "Я щиро сподіваюсь, що консерватори програють на наступних виборах – вони цього варті", – заявила Стерджен.

Вона додала, що звернулася до головного юриста Шотландії лорда-адвоката з проханням направити до Верховного Суду Великої Британії клопотання про проведення консультативного референдуму про незалежність попри незгоду Лондона.

Оскільки суд сам вирішує, коли розглядати клопотання, невідомо, коли очікувати рішення.

Нагадаємо, попереднє голосування у 2014 році, коли 55% висловилися за те, щоб лишатись у складі Сполученого Королівства, стало можливим через рішення тодішнього прем’єра Девіда Кемерона тимчасово передати шотландському парламенту прав організовувати референдум.

Після того, як у минулому році на шотландських виборах пронезалежницькі сили здобули більшість, Стерджен заявила, що її уряд явно має мандат від народу на проведення нового голосування.

Лондон зі свого боку апелює до того, що перед референдумом 2014 року націоналісти говорили, що він має бути "раз на покоління", та що зараз владі регіону краще би зосередитись на вирішенні актуальних проблем, як здорожчання вартості життя.

Читайте також: Шотландський удар по Британії: чи отримає Единбург другий шанс на незалежність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.