Литва продовжила до вересня надзвичайний стан через війну РФ в Україні

Вівторок, 28 червня 2022, 19:59

Сейм Литви у вівторок проголосував за продовження до 15 вересня режиму надзвичайного стану, запровадженого після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Рішення підтримали 80 депутатів Сейму, проти проголосували вісім, ще 28 – утрималися при голосуванні.

Опоненти рішення заявили, що не розуміють доцільності запровадження надзвичайного стану по всій Литві, якщо достатньо, на їхню думку, поширити його лише на прикордонні райони.

Водночас спікерка парламенту Вікторія Чміліте-Нільсен, яка ініціювала продовження надзвичайного стану, обґрунтувала це тим, що російська загроза нікуди не зникла, а Росія продовжує чинити злочини в Україні.

В ухваленій постанові йдеться, що надзвичайний стан вводиться у зв'язку з безпрецедентною мобілізацією російських і білоруських сил, які здійснюють військову агресію проти України, що перебуває по сусідству.

Також зазначається, що війна Росії проти України призвела до гуманітарної кризи та кризи з біженцями, а також до загрози безпеці НАТО, Європейського союзу та інших європейських країн та безпеці Литви.

Як і раніше, буде діяти заборона на ретрансляцію російських та білоруських телепрограм у Литві, будуть заборонені збори на підтримку війни Росії проти України та інші обмеження.

Надзвичайний стан було оголошено по всій Литві 24 лютого, коли Росія розпочала війну проти України. Досі він діяв до 29 червня включно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.