У Литві хочуть продовжити до 15 вересня надзвичайний стан, введений через війну в Україні

Вівторок, 21 червня 2022, 18:10

У Литві пропонують продовжити до 15 вересня режим надзвичайного стану, запроваджений через війну в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

У середу уряд розгляне підготовлений МВС проєкт ухвали про введення надзвичайного стану на всій території Литви з 30 червня до 24 години 15 вересня.

Остаточне рішення з цього питання має ухвалити Сейм.

Надзвичайний стан було оголошено по всій Литві 24 лютого, коли Росія розпочала війну проти України. Наразі він діє до 29 червня включно.

У проєкті постанови йдеться, що надзвичайний стан вводиться у зв'язку з безпрецедентною мобілізацією російських і білоруських сил, які здійснюють військову агресію проти України, що перебуває по сусідству.

У проєкті також зазначається, що війна Росії проти України призвела до гуманітарної кризи та кризи з біженцями, а також до загрози безпеці НАТО, Європейського союзу та інших європейських країн та безпеці Литви.

"Можливі гібридні атаки та різноманітні провокації становлять серйозну загрозу для суспільства, яка не може бути усунена без пропорційного обмеження реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією та Законом про надзвичайний стан, і без конкретних екстрених заходів", — йдеться у проєкті.

Згідно з проєктом, як і раніше, буде діяти заборона на ретрансляцію російських та білоруських телепрограм у Литві, будуть заборонені збори на підтримку війни Росії проти України та інші обмеження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.