Спікером Національної асамблеї Франції вперше стала жінка

фото
Вівторок, 28 червня 2022, 20:31

Нижня палата парламенту Франції – Національна асамблея – у вівторок обрала спікером 51-річну Яель Браун-Піве, яка стала першою в історії жінкою на цій посаді.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

Яель Браун-Піве – представниця партії Емманюеля Макрона "Відродження", яка здобула більшість на останніх парламентських виборах, недостатню для одноосібного формування уряду.

"У цьому півциклі, де історія писалася так багато разів, разом ми щойно відкрили новий розділ. Розділ у великій книзі нашого парламентського життя. Розділ із великої книги про рівність між жінками та чоловіками. Спасибі!" – написала вона у Twitter.

Новобрана спікерка Національної асамблеї Франції за професією – юристка-криміналістка, яка працювала спершу в Парижі, а потім – на Тайвані та в Японії, куди переїхала через роботу чоловіка.

З 2012 року Браун-Піве повернулася до Франції, де відкрила ресторан і заснувала центр безкоштовної правової допомоги. До 2016 року жінка підтримувала соціалістів, після чого приєдналася до партії Макрона, яка тоді називалася "На марші".

З 2017 року Браун-Піве очолювала комітет з питань законів Національної асамблеї. У 2018 році вона вперше висунулась на посаду спікерки палати, але потім зняла кандидатуру на користь наближеного до Макрона Рішара Феррана.

До Браун-Піве Національну асамблею Франції, яка почала діяти в П’ятій Республіці з 1956 року, очолювали 14 чоловіків.

Яель Браун-Піве
Яель Браун-Піве
Фото: Reuters

Нагадаємо, за підсумками парламентських виборів блоку Макрона не вистачає 44 мандати для абсолютної більшості. Перед Макроном та його партією стоїть дилема: або за будь-яку ціну шукати коаліції з правоцентристами з партії "Республіканці", або готуватися до розпуску парламенту та дострокових виборів.

Раніше французькі політсили лівого й правого спектра розкритикували заклик президента Еммануеля Макрона швидше розблокувати роботу парламенту та хочуть роз’яснень, на які компроміси він готовий задля підтримки. 

Детальніше про результати виборів - у статті: Подвійний удар по Макрону: що змінили вибори у Франції і що це означає для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.