Грибаускайте про дзвінки Путіну: розмови з терористом

П'ятниця, 3 червня 2022, 11:38

Експрезидентка Литви Даля Грибаускайте жорстко оцінила дзвінки деяких лідерів західних країн президенту Росії Владіміру Путіну, назвавши їх дзвінками терористу.

Про це, як пише "Європейська правда", вона сказала в інтерв’ю LRT.

"Я, напевно, прямо скажу, оскільки зараз можу говорити прямо і відкрито, оскільки не займаю жодної посади. Тому я кажу прямо: дзвінки терористу, вбивці та агресору повинні оцінюватися як дзвінки терористу", - сказала Грибаускайте.

Вона повторила і висловлену раніше думку про те, що Путіна можна зупинити лише на полі бою.

"Коли йде війна, переговори не ведуться, йде війна. Я з самого початку війни говорила, що Путіна можна зупинити лише на полі битви. А це означає, безпосередньо брати участь у цьому або як ми називаємо foot on the ground (солдатами на території України – ред.) або шляхом надання адекватної, необхідної, сучасної зброї.Поки вибрали другий шлях, але він проходить із запізненнями, постачають недостатньо сучасну зброю, наслідки цього ми бачимо.Ми бачимо, що Росія повільно, але пробивається у східній частині вперед, в обох напрямках , а зокрема й українці зазнають величезних втрат - як людей, так і техніки", - сказала Грибаускайте.

Вона вже раніше називала Росію терористичною державою.

"Ми знаходимося поряд з Білоруссю, з Росією, тому все відчуваємо відразу, швидко і реалістичніше, ніж далекі сусіди, наші партнери на Заході. Тому повторюється ситуація - якщо ти далі, то тебе це не стосується", - сказала вона.

"Коли бачиш характер агресії, виникає паралель з 1939 роком, перед Другою світовою війною, коли європейські країни, більша їх частина, намагалися потурати агресору, не бачити того, що відбувається, віддати агресору частину Чехословаччини. Ми бачимо і чуємо той самий лейтмотив у Європі. Європа не навчилася на своїх помилках. Ми бачимо, що ті ж помилки ростуть як гриби після дощу. І треба нагадувати історію, наш досвід", – зауважила Грибаускайте.

Вона також вважає, що санкції не дадуть швидкого ефекту.

"Тим більше, що санкції "діряві", їх вводять не відразу і ще з такими негарними публічними дебатами. Іноді створюється така картина, що це завдає більше шкоди, ніж приносить користь нашій репутації, репутації Заходу", - сказала Грибаускайте.

"Санкції діятимуть у середньостроковій та довгостроковій перспективі, на швидкий ефект ми не можемо розраховувати", – заявила вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.