Скандал із £1 млрд британської допомоги Україні: Уельс каже, що в нього забрали кошти

Четвер, 30 червня 2022, 18:42

Влада Уельсу заявила, що центральний уряд Сполученого Королівства без консультацій узяв у них понад 30 мільйонів фунтів стерлінгів фінансування для оформлення нового пакету військової допомоги Україні в розмірі один мільярд фунтів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Скандал почався уранці в четвер, коли міністр освіти Уельсу Джеремі Майлз в етері місцевого радіо заявив, що Кардіффу "було сказано британським міністерством фінансів про урізання бюджету".

Він додав, що британський уряд не проводив жодних консультацій із валлійською владою з цього питання, хоча на Даунінг-стрит це заперечують.

"Після обговорень минулого тижня із британським міністром фінансів міністри фінансів Уельсу і Шотландії погодилися зробити внесок у межах фінансування, спрямованого на максимізацію міжнародної підтримки України", – стверджують у британському уряді.

Міністерка фінансів Уельсу Ребекка Еванс заявила, що консультації звелися до одного телефонного дзвінка від міністра фінансів Британії, який попросив її передати кошти одразу, інакше вони будуть вилучені потім примусово.

Зазначається, що частина коштів для нового пакету військової допомоги Великої Британії була взята з бюджету Уельсу, призначеного для фінансування лікарень і доріг.

Окрім того, ще 65 мільйонів фунтів стерлінгів були взяти з урядового бюджету Шотландії.

Як повідомлялось, Велика Британія надасть Україні ще 1 мільярд фунтів (1,2 мільярда доларів) військової підтримки. 

Кошти підуть на посилення обороноздатності України, включаючи системи протиповітряної оборони, безпілотні літальні апарати, нове обладнання для радіоелектронної боротьби та тисячі одиниць спорядження для українських військових.

Загальна військова та економічна підтримка Великої Британії цього року досягне 3,8 мільярда фунтів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.