Німеччина поки не надала Україні обіцяну Шольцом зброю – ЗМІ

Середа, 8 червня 2022, 17:48

Попри заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца про збільшення військової допомоги України, вона поки не отримала жодної одиниці німецького озброєння.

Про це уряд Німеччини повідомив у електронному листуванні з окремими політиками, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Spiegel.

У повідомленні зазначалося, що до переліку наданого Україні озброєння з минулого тижня "немає доповнень".

Зазначається, що через відсутність нових поставок зброї Україні в Бундестазі не буде оновлений конфіденційний документ із відповідною інформацією, до якого має доступ обмежене коло депутатів.

Перелік зберігається у таємниці, оскільки, на думку Берліна, Росія може використати інформацію з нього для організації нападу на конвої з військовим обладнанням для України.

Раніше Spiegel повідомляв із посиланням на джерела в Німеччині та Україні, що постачання німецької військової допомоги в останні тижні було все менш інтенсивним – приміром, усе частіше йшлося про надання запчастин, а не одиниць техніки.

А проте, канцлер Німеччини Олаф Шольц у середу заявив, що його країна – один із найбільш важливих постачальників військової допомоги Україні.

Нагадаємо, минулої середи Шольц пообіцяв поставити Україні сучасну систему протиповітряної оборони IRIS-T SLM і сучасний радар, який виявлятиме ворожі гаубиці, міномети та реактивну артилерію.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що постачання Україні систем протиповітряної оборони IRIS-T SLM триватиме місяці.

Водночас посол України в Німеччині Андрій Мельник назвав справжнім проривом заяву Шольца щодо зброї для України.

А проте Німеччина передасть Греції бронетранспортери Marder, про які німецька збройова компанія Rheinmetall і Україна домовилися в декларації про наміри ще в березні.

При цьому, за даними ЗМІ, Греція вважає надто повільною схему Німеччини, згідно з якою Афіни постачатимуть Україні радянські бронетранспортери БМП-1 в обмін на модернізовані й відремонтовані німецькі БМП Marder.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.