Лондон відреагував на смертний вирок для двох британців у маріонетковому суді РФ в Донецьку

Четвер, 9 червня 2022, 18:18

Уряд Великої Британії "глибоко занепокоєний" повідомленнями російських державних ЗМІ про смертний вирок для двох військовополонених британців, винесений так званим судом у Донецьку, та працюватиме над їхнім звільненням.

Про це заявив речник британського уряду у четвер, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Evening Standard.

 "Ми, очевидно, глибоко занепокоєні цим. Ми постійно говоримо, що військовополонених не можна експлуатувати з політичною метою.

Прем'єр Британії закликав Росію зі співчуттям ставитися до полонених британців

Ви знаєте, що відповідно до Женевської конвенції військовополонені мають право на комбатантський імунітет і не повинні притягуватися до кримінальної відповідальності за участь у військових діях", - заявив представник уряду Британії.

"Тому ми продовжуватимемо працювати з українською владою, щоб спробувати домогтися звільнення кожного з британських громадян, які служили в українських збройних силах і утримуються як військовополонені", - додав він.

Раніше цього тижня віцепрем'єр Британії Домінік Рааб заявив, що міністерство закордонних справ зробить "усі подання" у справі військовополоненого британця Ейдена Асліна.

"Щодо цієї справи я не знаю всіх подробиць, але, звичайно, ми очікуємо дотримання законів збройного конфлікту, і ми подбаємо про те, щоб зробити всі подання", - сказав він.

Британія закликала добровольців не їхати в Україну на тлі повідомлень про загибель британців

Раніше у четвер російські державні ЗМІ повідомили, що двоє британських громадян, 28-річний Ейден Аслін та 48-річний Шон Піннер, постали перед судом на підконтрольній Росії території в Донецьку, де їх визнали винними у найманстві та в скоєнні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення так званого конституційного ладу невизнаного псевдореспубліки "ДНР".

Згідно з повідомленнями, вони були засуджені до страти разом із громадянином Марокко Сааудуном Брахімом.

Раніше прем'єр Британії Борис Джонсон закликав Росію зі співчуттям ставитися до полонених британців, які потрапили в полон в Україні.

Ейден Аслін, який воював в Маріуполі проти російських окупаційних військ, повідомив у квітні своїй сім'ї та друзям, що його підрозділ змушений здатися російським військам.

Обидва британці заявляли, що вони служили в українській морській піхоті, хоча їх засудили за звинуваченням у "найманстві".

Вважається, що Росія використовує цей процес для тиску на Велику Британію і може домагатися обміну полоненими на російських солдатів, засуджених за вбивства та інші військові злочини під час вторгнення Росії в Україну. 

У самій Росії діє мораторій на смертну кару.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.