В Європарламенті закликають не давати гроші Угорщині до виконання рішень Суду ЄС та ЄСПЛ

Середа, 13 липня 2022, 14:43

Комітет громадянських свобод Європарламенту схвалив проєкт звіту, в якій наголошується, що європейські цінності перебувають під системною загрозою в Угорщині.

Про це йдеться у повідомленні Європарламенту, повідомляє "Європейська правда".

У проєкті євродепутати детально висловлюють свою стурбованість щодо функціонування конституційної та виборчої системи Угорщини, незалежність судової влади, корупції, свободи слова і віросповідання, права на рівне ставлення, включаючи права ЛГБТІК.

"Комітет громадянських свобод засуджує навмисні та систематичні зусилля уряду Угорщини підірвати європейські цінності, ситуація значно погіршилася після того, як парламент запустив процедуру статті 7 у 2018 році. Відсутність рішучих дій ЄС призвела до сприяння виникненню гібридного режиму виборчої автократії", - вважають євродепутати.

Вони шкодують про неспроможність Ради ЄС досягти значного прогресу в протидії демократичному відкату та наголошують, що законодавство не вимагає одностайності для визначення явного ризику серйозного порушення цінностей ЄС, ані для надання конкретних рекомендацій і термінів.

Звіт попереджає, що будь-яка подальша затримка в діях відповідно до правил для захисту цінностей ЄС в Угорщині, буде означати порушення принципу верховенства права самою Радою.

Депутати Європарламенту закликають Комісію повною мірою використовувати всі наявні в її розпорядженні інструменти і, зокрема, бюджетні умови.

Вони також закликають Комісію утриматися від затвердження угорського плану відновлення, доки Угорщина повністю не виконає всі відповідні рекомендації та не виконає всі відповідні рішення Суду ЄС та Європейського суду з прав людини

Проєкт доповіді планується до обговорення та голосування на наступному пленарному засіданні Європарламенту 12-15 вересня в Страсбурзі.

Нагадаємо, близько тисячі демонстрантів у вівторок заблокували міст у центрі Будапешта, виступаючи проти підвищення податкової ставки для сотень тисяч малих підприємств.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.