До кінця року Литва збудує паркан на кордоні з Білоруссю

Середа, 13 липня 2022, 18:38

Литва у 2022 році планує завершити будівництво фізичного бар’єру разом із системою спостереження на всьому кордоні з Білоруссю.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо", про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Литви Арнольдас Абрамавічюс.

Абрамавічюс зазначив, що завдяки рішучим крокам Литви минулого року у відповідь на штучно спричинену міграційну кризу вдалося зупинити наплив мігрантів і перенаправити їх назад до Білорусі.

Однак він визнав, що ситуація ускладнюється очевидним протиріччям між правом країн-членів Європейського Союзу захищати свої кордони та певними законами ЄС щодо наявності у мігрантів права звертатися з проханням про притулок де завгодно.

"Ми як держава-учасник пропонуємо Комісії, Раді (ЄС) внести зміни до законодавства, особливо щодо Шенгенського кодексу про кордони, щоби врахувати фізичний бар’єр як засіб забезпечення захисту кордону та розглянути деякі спеціальні заходи, щоби запобігти інструменталізації мігрантів", – сказав Абрамавічюс.

Суд ЄС розкритикував Литву через закон у відповідь на міграційну кризу Лукашенка

За його словами, Литва зупинила наплив мігрантів і контролює ситуацію, але геополітична ситуація в регіоні після минулорічної міграційної кризи погіршилася, оскільки гібридна агресія перетворилася на війну в Україні, у якій Білорусь є союзником президента Росії Путіна.

Нагадаємо, Литва й Польща влітку-восени 2021 року потерпали від міграційної кризи, штучно створеної Александром Лукашенком. Обидві країни після цих подій почали будувати паркан на кордоні з Білоруссю, Польща нещодавно закінчила будівництво 186-кілометрової стіни.