Суд ЄС розкритикував Литву через закон у відповідь на міграційну кризу Лукашенка

П'ятниця, 1 липня 2022, 19:19

Суд Європейського Союзу у четвер визнав несумісним із європейським правом закон, ухвалений улітку 2021 року в Литві для стримування нелегальної міграції, інспірованої самопроголошеним президентом Білорусі Аляксандром Лукашенком.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Нагадаємо, Литва у серпні 2021 року ухвалила закон, який передбачав автоматичне затримання будь-кого, хто незаконно перетинав кордон країни, а також заперечував їм право на отримання політичного притулку.

Суд ЄС, розглядаючи справу одного з таких мігрантів на ім’я М. А., встановив, що відмова Литви надати йому право на притулок є порушенням законодавства Євросоюзу, зокрема Хартії основоположних прав.

"Прохачеві про міжнародний захист можна відмовити, тільки якщо після індивідуальної оцінки кожного конкретного випадку виникає така необхідність і неможливо використати м’якші заходи", – пояснили в Суді.

Там визнали недостатньою аргументацію Литви, яка посилалася на загрозу національній безпеці.

"Загроза національні безпеці чи громадському порядку може бути використана як підстава для затримання, тільки якщо поведінка особи становить реальну, нагальну і достатньо серйозну загрозу основоположним суспільним інтересам або зовнішній чи внутрішній безпеці держави-члена", – йдеться у рішенні Суду ЄС.

Міграційна криза на східних кордонах ЄС розпочалася улітку 2021 року й була викликана рішенням Лукашенка не стримувати, а подекуди і сприяти притоку мігрантів із країн Близького Сходу на кордони з Польщею, Литвою і Латвією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: