Сербія відмовилася приєднатися до нових санкцій ЄС проти Ірану

Четвер, 14 липня 2022, 10:43

Сербія є єдиним кандидатом на членство в ЄС серед країн Західних Балкан, яка не приєдналася до нових обмежувальних заходів блоку проти Ірану.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

На додачу до санкцій ООН, які діють з 2006 року, ЄС також ухвалив власні санкції, які спрямовані проти торгівлі деякими товарами, фінансового сектора та обмежень на поїздки щодо певних осіб та організацій.

27 червня Рада ЄС ухвалила рішення про імплементацію регламенту щодо обмежувальних заходів проти Ірану, до якого приєдналися Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Північна Македонія, Чорногорія, Албанія, Україна та Молдова.

Однак Сербія, також країна-кандидат на вступ до ЄС, вирішила не приєднуватися до рішення про санкції.

11 липня сербські та іранські представники ділових кіл зустрілися в Белграді на бізнес-форумі, який відбувся в Торгово-промисловій палаті Сербії.

Сербія також має намір призначити співголову Змішаного комітету з економічного співробітництва між Сербією та Іраном після того, як буде призначено новий уряд Сербії.

Зовнішня торгівля Сербії з Іраном у 2021 році склала $50,8 млн, що на 115,2% більше, ніж у 2020 році.

Іран займає друге місце у світі за запасами природного газу і входить до четвірки лідерів за запасами нафти. На нафту та її похідні припадає близько 80% експорту.

Як відомо, Сербія також не приєдналася до санкцій ЄС проти Росії за вторгнення в Україну. Минулого тижня Європарламент закликав Сербію терміново приєднатися до санкційних рішень Євросоюзу проти Росії.

Нагадаємо, президент Сербії Александар Вучич сказав, що бачить ознаки світової війни у тому, як розгортається війна РФ проти України, та заявив, що на Балканах важливо зробити усе можливе для збереження миру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.