Парламент Північної Македонії цими вихідними може зробити крок для розблокування вступу до ЄС 

П'ятниця, 15 липня 2022, 17:06

Парламент Північної Македонії може проголосувати цими вихідними щодо укладеної за посередництвом Франції угоди, спрямованої на врегулювання суперечки з Болгарією та розблокування шляху до давно назрілих переговорів про членство в ЄС.

Про це агентству Reuters заявив у п'ятницю представник парламенту, пише "Європейська правда".

У парламенті Північної Македонії другий день тривають запеклі дебати на тлі опору угоді депутатів від опозиції та протестів за стінами парламенту під час виступів депутатів правлячої партії на підтримку угоди.

Блінкен і Боррель підтримали компромісну угоду для прогресу вступу Північної Македонії в ЄС

Представник парламенту повідомив, що, залежно від перебігу дебатів, голосування за ратифікацію угоди може відбутися у суботу чи неділю.

В угоді пропонується внести поправки до конституції Північної Македонії, щоб визнати болгарську меншину, а решта питань обговорюватимуться між Скоп'є та Софією. 

Французька пропозиція не вимагає від Болгарії визнання македонської мови.

Натомість Болгарія дозволить своєму західнобалканському сусідові розпочати переговори про членство у ЄС.

Блок основної опозиційної націоналістичної партії VMRE-DPMNE з початку липня очолює щоденні акції протесту проти угоди, яка, за їхніми словами, ставить під загрозу македонську мову та ідентичність.

Прем'єр-міністр Димитар Ковачевський сказав, що компроміс, запропонований Францією, є "найкращим можливим рішенням на цей момент, а також на майбутній період".

Минулого місяця парламент Болгарії зняв вето з переговорів між Північною Македонією та ЄС. Це рішення викликало протести в Болгарії та сприяло вотуму недовіри, внаслідок якого було повалено болгарський уряд.

Детальніше про цей конфлікт читайте у статті: Євроінтеграція в обмін на ідентичність: куди веде конфлікт болгар та македонців

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.