У Північній Македонії тисячі протестували проти поступок для розблокування вступу в ЄС

Четвер, 14 липня 2022, 16:08

Тисячі людей протестували в Північній Македонії в четвер на тлі підготовки парламенту до голосування за компромісну угоду Франції щодо врегулювання суперечок з Болгарією, що дало б змогу розпочати переговори про членство в Європейському Союзі.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Поліція оточила парламент у столиці Скоп'є, щоб не дати протестувальникам, очолюваним опозиційними партіями, увірватися в будівлю і зупинити голосування. Демонстранти кричали, свистіли та кидали в поліцію кубики льоду та яйця.

Націоналістична опозиція ВМРО-ДПМНЕ, яка щодня проводила протести з початку липня через угоду, яка, на її думку, загрожує македонській мові та ідентичності, закликала до масових протестів під гаслом "Македонія не продається".

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, звертаючись до парламенту, закликала законодавців схвалити переглянуту угоду з Болгарією, укладену минулого місяця Францією, яка головувала в ЄС до липня.

Нова угода передбачає внесення змін до конституції Північної Македонії, щоб визнати болгарську меншину, а решта питань обговорюватимуться між Скоп’є та Софією. Пропозиція не вимагає від Болгарії визнання македонської мови.

"Якщо ви вирішите підтримати переглянуту французьку пропозицію, політична міжурядова конференція буде проведена протягом наступних кількох днів", — сказала Фон дер Ляєн.

Говорячи про проблеми щодо мови та ідентичності, вона заявила: "Немає жодних сумнівів, що македонська мова є вашою мовою. Ось чому переглянута пропозиція стосується македонської мови без кваліфікації з боку ЄС. Пропозиція також поважає вашу національну ідентичність".

Поки вона говорила, до неї підійшов депутат і подав їй брошуру з великим написом "НІ".

Північна Македонія є кандидатом на членство у ЄС протягом 17 років. У 2020 році країна отримала "зелене світло" на початок переговорів про вступ, але дата початку переговорів через болгарське вето досі не встановлена.

Детальніше про цей конфлікт читайте у статті: Євроінтеграція в обмін на ідентичність: куди веде конфлікт болгар та македонців

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.