Генсек ООН їде в Туреччину домовлятися про "зерновий коридор" для України

Четвер, 21 липня 2022, 20:07

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у четвер увечері вирушить до Стамбула в межах зусиль із розблокування експорту зерна з України морським шляхом.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Anadolu, про це на брифінгу в четвер повідомив речник генсека ООН Фархан Хак.

"(Гутерреш) сьогодні ввечері відправиться до турецького Стамбула в межах своїх зусиль із забезпечення повного глобального доступу до українських харчових продуктів, російських продуктів харчування та добрив", – сказав він.

Хак додав, що ООН хоче укласти угоду, яка дозволить українським і російським продуктам харчування та добривам потрапляти на світові ринки: "Люди все ще гинуть. Війна все ще вирує. Але обнадійливі новини зі Стамбула показують важливість діалогу".

Він відмовився коментувати, коли саме може бути укладена домовленість, оскільки "ситуація все ще дещо нестабільна".

Представник України на переговорах з РФ розповів деталі експорту зерна Чорним морем

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган висловив сподівання, що домовленість про експорт зерна з України буде фіналізована вже цього тижня.

Нагадаємо, Україна на чотиристоронніх переговорах у Стамбулі щодо експорту українського зерна запропонувала створити алгоритм навігації в Чорному морі для безпечного судноплавства.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники переговорів у Стамбулі в середу домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом, а відповідна угода буде підписана наступного тижня.

А генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що під час чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі сторони досягли "критичного" прогресу щодо питання експорту зерна з України морським шляхом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.