У Молдові затримали в парламенті депутатку-помічницю "крадія мільярда"

П'ятниця, 22 липня 2022, 09:47

У Молдові затримали депутатку від партії "Шор" Марину Таубер, однопартійницю та помічницю засновника партії Ілана Шора, якого звинувачують у причетності до так званої "крадіжки мільярда". Таубер цього разу звинувачують у причетності до схеми незаконного фінансування партії.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Newsmaker.

Вранці 21 липня спікер парламенту Ігор Гросу повідомив, що отримав два запити від в.о. генпрокурора Думітру Робу щодо позбавлення Таубер депутатської недоторканності. Далі прокуратура повідомила, що депутатку підозрюють у підробці фінансових звітів партії та причетності до схеми незаконного фінансування партії "Шор". За даними слідства, партію фінансувала "кримінальна група" Ілана Шора. 

Генпрокурор у виступі перед парламентом розповів, що обидва провадження відкрили 19 липня. Один з епізодів пов’язаний з фінансуванням кампанії на місцевих виборах 2021 року, коли Таубер балотувалася у Бєльцях, ще один - з організованим (і врешті скасованим) партією концертом у центрі Кишинева 19 червня, за який топовим виконавцям Моргенштерну та Філіпу Кіркорову заплатили близько 260 тисяч доларів - і не вказали це у фінансовому звіті. За словами Робу, хоча концерт скасували, сплачений наперед гонорар не повернули. 

Також прокуратура заявляє, що партія витратила 3 млн леїв на організацію акції, яка мала відбутися в столиці 19 червня, та що члени фракції щомісячно отримують по 100 тисяч євро.

Таубер на це заявила, що не має чого відповісти на звинувачення, тому що партія Маї Санду, мовляв, вже ухвалила рішення щодо її справи і використовує Генпрокуратуру як "політичну биту". 

Юридична комісія парламенту схвалила обидва запити Генпрокуратури і врешті депутати, у тому числі однопартійці Таубер, дали згоду на зняття недоторканності. 

Невдовзі до парламенту прибули співробітники Національного центру з боротьби з корупцією. Кілька годин тривав обшук у кабінеті Таубер, а близько 18 години Генпрокуратура повідомила, що депутатку затримали і відвезли до ізолятора НЦБК. 

У травні Таубер і лідера партії Ілана Шора позбавили недоторканності для розслідування у зв’язку з підозрами у відмиванні коштів та шахрайстві в особливо великих розмірах.

Ілана Шора вважають причетним до "крадіжки мільярда" (у 2015 році в Молдові стало відомо, що з трьох банків - Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank, які контролювали майже половину ринку банківських послуг, було виведено за кордон близько мільярда доларів). Він у міжнародному розшуку і перебуває в Ізраїлі, де запит на його екстрадицію відхилили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.