У Молдові зняли недоторканість з "крадія мільярдів" і його помічниці

Четвер, 26 травня 2022, 14:06

Парламент Молдови зняв імунітет з двох депутатів Ілана Шора та його однопартійниці Марини Таубер - за запитом Генпрокуратури у зв’язку з підозрами у відмиванні коштів і шахрайстві.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Newsmaker.

На засіданні 26 квітня, де розглядалося питання, комуністи відмовилися голосувати на знак протесту, а соціалісти пішли під суд - підтримувати свого колишнього лідера Ігоря Додона, якому обирають запобіжний захід.

Зняття імунітету з Шора і Таубер підтримали близько 60 депутатів від партії президентки Санду "Дія і солідарність" та 4 депутати з партії "Шор", лідером якої є Ілан Шор. 

Запит Генпрокуратури щодо Шора і Таубер надійшов 19 травня у зв’язку з підозрами у відмиванні коштів та шахрайстві в особливо великих розмірах. За першою статтею загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі, за другою - від 8 до 15, із забороною обіймати певні посади. В.о. генпрокурора Думітру Робу зазначив, що ці справи добре задокументовані і будуть передані до суду. 

Ілана Шора вважають причетним до "крадіжки мільярда" (у 2015 році в Молдові стало відомо, що з трьох банків - Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank, які контролювали майже половину ринку банківських послуг, було виведено за кордон близько мільярда доларів). Він у міжнародному розшуку і перебуває в Ізраїлі, де запит на його екстрадицію відхилили.

З Марини Таубер вже знімали імунітет у 2019 році, але у 2021 році генпрокурор Александр Стояногло заявив, що ця справа була політичною. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.