Італійські праві обіцяють продовжувати поставки зброї Україні у разі перемоги на виборах

П'ятниця, 22 липня 2022, 16:43

Італія продовжить надсилати зброю Україні та підтримуватиме Київ у його війні проти Росії, якщо консервативний блок переможе на майбутніх національних виборах.

Про це заявила голова найпопулярнішої партії в альянсі Джорджія Мелоні, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Ультраправі "Брати Італії" на чолі з Джорджією Мелоні були однією з небагатьох італійських партій, які щиро підтримали рішення прем’єр-міністра Маріо Драгі постачати зброю в Україну, навіть незважаючи на те, що вони були в опозиції до його уряду.

Натомість два головні союзники Мелоні, "Ліга" та Forza Italia, які входили до коаліції Драгі, були набагато більш неоднозначними, що відображає їхні історично тісні зв’язки з президентом Росії Владіміром Путіним.

Уряд розпався на початку цього тижня, відкривши шлях до позачергових виборів 25 вересня, на яких, згідно з опитуваннями, переможе правий блок з домінуючою силою "Брати Італії", тобто його лідер Джорджія Мелоні може стати наступним прем’єр-міністром.

"Ми завжди захищали і підтримували українську справу не тільки тому, що ми віримо в цю справу, але також тому, що Італія не може ризикувати бути слабкою ланкою в західному альянсі", — сказала Мелоні державному мовнику RAI увечері в четвер.

"(Захід) повинен знати, що вони можуть на нас розраховувати. Я б не допустила будь-якої двозначності з цього приводу ", - заявила вона

Лідер Forza Italia Сільвіо Берлусконі є близьким другом Путіна, тоді як лідер "Ліги" Маттео Сальвіні в 2019 році похвалив російського президента як "найкращого державного діяча на землі".

Обидві їхні партії поставили під сумнів доцільність надсилання зброї в Україну, як і їх партнер по коаліції, "Рух 5 зірок", припускаючи, що таким чином Захід відкладає неминучі мирні переговори.

Цього тижня всі три партії припинили свою підтримку Драгі, фактично розваливши коаліцію, що призвело до звинувачень у тому, що їх вихід мотивувала вихід підтримка прем’єром України.

"Невипадково уряд був повалений політичними силами, які підморгують Владіміру Путіну", – заявив у четвер міністр закордонних справ Луїджі Ді Майо.

"Ліга", Forza Italia та "Рух 5 зірок", заперечують, що Україна відіграла будь-яку роль у їхньому рішенні припинити підтримку Драгі.

Опитування громадської думки показали, що в Італії – на відміну від інших європейських держав G7 – Великої Британії, Франції та Німеччини – громадська підтримка надсилання зброї до Києва незначна.

Але Мелоні сказала, що на карту поставлено не тільки поточну війну. "Україна є вершиною айсберга в набагато ширшому конфлікті, який спрямований на перебудову світового порядку", — сказала вона RAI.

Консервативний блок ще не склав маніфест, і не зрозуміло, чи Forza Italia і "Ліга" підтримають безкомпромісну проукраїнську позицію Мелоні.

Останні опитування громадської думки показують, що на виборах 25 вересня "Брати Італії" отримають майже 23% голосів, "Ліга" — 14,4%, а Forza Italia — 8,4%.

Детальніше читайте у статті Чому проукраїнський прем’єр Італії пішов у відставку та хто зараз бореться за його посаду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: