Хорватія відкриває міст в обхід Боснії, щоб з’єднати розділені частини країни 

Вівторок, 26 липня 2022, 09:20

Хорватія 26 липня відкриває для руху автотранспорту довгоочікуваний Пелешацький міст, який з’єднає її південне узбережжя Адріатичного моря, включаючи Дубровник, з рештою країни, оминаючи вузьку смугу боснійської території.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

"Важливість мосту величезна. Це емоційний момент не тільки через з'єднання території Хорватії, а й з точки зору туризму та економіки загалом", - сказав раніше цього місяця міністр транспорту Олег Буткович.

Боснія та Хорватія знову сперечаються через Пелешацький міст

Відкриття мосту покладе край незліченним годинами, які пасажири, торговці та туристи проводять на боснійському кордоні. 

Міст є одним із найамбітніших інфраструктурних проєктів країни з тих пір, як Хорватія проголосила незалежність від Югославії у 1991 році.

Дотепер близько 90 тисяч осіб, включаючи мешканців Дубровника, туристичного центру країни, залишалися відрізаними від решти країни.

Хорватія перейде на євро з наступного року: остаточне рішення ЄС

Відкриття мосту є довгоочікуваним і будівництво не минуло без суперечок.

Хорватія почала будувати його в 2007 році, але через п’ять років проєкт зупинився через бюджетні обмеження.

У 2017 році Європейський Союз, до якого Хорватія приєдналася в 2013 році, виділив 357 мільйонів євро на проєкт, що становить приблизно 85% його  вартості.

У 2018 році для будівництва мосту обрали китайську компанію, що стало першим значним залученням Китаю до інфраструктурного проєкту в Хорватії.

Але не всі були задоволені будівництвом. Посадовці в Боснії стверджували, що споруда ускладнить доступ до моря, не дозволяючи великотоннажним суднам заходити в єдиний порт. Зрештою Загреб погодився збільшити висоту мосту до 55 метрів, намагаючись врегулювати суперечку, хоча це збільшило вартість споруди.

Відкриття мосту відбувається в той момент, коли Хорватія сподівається на відновлення туризму після пандемії коронавірусу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: