У РФ не виключають, що росіянам перестануть видавати шенгенські візи

Вівторок, 26 липня 2022, 16:23

Росія не виключає сценарію, за якого громадянам РФ перестануть видавати шенгенські візи з огляду на дії Заходу у зв’язку з повномасштабною російською агресією проти України.

Як повідомляє "Європейська правда", про це в інтерв'ю ТАСС заявив директор консульського департаменту МЗС Росії Іван Волинкін.

"Міністерство уважно фіксує заклики, що доносяться з Європи, припинити видачу шенгенських віз росіянам. Більшість подібних заяв робляться одіозними політиками або громадськими діячами – русофобами, і сприймаємо їх відповідно", – вважає він.

Волинкін усе ж визнав, що консульства деяких держав – зокрема Латвії, Литви, Польщі, Чехії та Естонії – фактично припинили видавати шенгенські візи росіянам.

"У разі радикальної деградації консульських зв’язків з іншими країнами - членами Шенгенської угоди не можна виключати навіть сценарії, що здаються зараз неймовірними", – додав представник російського МЗС.

Він сказав, що навіть у разі повного припинення видачі шенгенських віз росіянам Росія розраховує на укладання двосторонніх угод із "окремими договороспроможними європейськими країнами".

Як стало відомо сьогодні, міністерство закордонних справ Естонії готує пропозиції Євросоюзу щодо припинення видачі віз громадянам Росії. Тим часом найбільші партії Фінляндії підтримують обмеження видачі віз росіянам.

В МЗС України вважають, що країни світу мають включити до візової анкети для громадян Росії питання про підтримку ними війни в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.