Найбільші партії Фінляндії підтримують обмеження видачі віз росіянам

Понеділок, 25 липня 2022, 18:22

Чотири найбільші політичні партії Фінляндії, представлені в парламенті, заявили, що підтримують заборону надання туристичних віз для громадян Росії на тлі повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на STT.

"Вважаю виправданим те, що уряд повинен швидко вивчити питання обмеження туристичних віз. Жорстока війна Росії продовжується щодня, і в таких умовах нормальна взаємодія не можлива в багатьох аспектах", – заявив лідер фракції Соціал-демократичної партії Антті Ліндман.

Він зауважив, що водночас потрібно оцінити можливий вплив таких обмежень на російську опозицію та можливість росіян дізнатися правду про дії Росії в Україні.

Лідер Національної коаліційної партії Фінляндії Юкка Копра також підтримав заборону на видачу туристичних віз росіянам: "У принципі морально неправильно те, що люди, які брали участь у російській агресії, можуть приїхати на відпочинок через Фінляндію в ЄС. Ми таке не схвалюємо".

МЗС: росіян у візових заявках мають питати, чи підтримують вони війну в Україні

У партії "Зелених" остаточної позиції щодо питання ще не склали, але її лідер Атте Харйянне вважає, що вільний в’їзд російських туристів "випробовує відчуття справедливості в той час, як (Росія) веде агресивну війну".

Харйянне також зазначив, що це може призвести до можливого обходу санкцій тими, кому заборонений в’їзд у країни Європейського Союзу.

Водночас лідер "Лівого альянсу" Юссі Сарамо підтримує посилення вимог для в’їзду у Фінляндію з боку Росії, тоді як партія поки остаточно не визначилася, чи підтримувати заборону на видачу росіянам туристичних віз. Сарамо вважає, що це питання має бути вирішене на рівні ЄС.

Дискусія щодо заборони видачі туристичних віз громадянам Росії у Фінляндії триває з минулого тижня, коли посол України Ольга Діброва закликала Гельсінкі до такого кроку.

Раніше міністерка Фінляндії у справах Європи Тютті Туппурайнен заявила, що Гельсінкі не будуть самостійно ухвалювати рішення про обмеження надання віз громадянам Росії, хоча деякі країни ЄС уже ухвалили такий крок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.