Грузини масово мітингували за ЄС, вимагаючи відставки уряду

відео
Понеділок, 4 липня 2022, 09:18

У неділю, 3 липня, грузини влаштували новий масовий мітинг із вимогою відставки уряду через те, що він не зміг офіційно забезпечити отримання статусу кандидата на членство країни в ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Euractiv.

У неділю ввечері понад 35 000 демонстрантів зібралися біля будівлі парламенту Грузії, заблокувавши рух на головній магістралі грузинської столиці.

Розмахуючи прапорами Грузії та ЄС, демонстранти співали національний гімн, багато хто тримав у руках плакати із написом "Ми - Європа".

"Наша демонстрація присвячена історичній меті європейської інтеграції Грузії", - заявив один із організаторів акції, відомий письменник і громадський діяч Лаша Бугадзе.

"Реакція уряду на наші конструктивні, мирні, ненасильницькі протести була абсолютно неадекватною", - додав він.

Правляча партія звинуватила опозицію у планах повалення влади шляхом організації антиурядових мітингів.

Найбільші за останні десятиліття демонстрації, під час яких 20 червня на вулиці вийшли щонайменше 120 000 осіб, організовуються провідними продемократичними групами та проходять за підтримки опозиційних партій.

Нагадаємо, Грузія подала заявку на вступ до ЄС разом з Україною і Молдовою, однак отримала відмову від Єврокомісії у наданні кандидатського статусу. Зрештою ЄС погодився лише офіційно визнати європейську перспективу Грузії.

У своїх рекомендаціях Єврокомісія прописала для Грузії дуже конкретний перелік реформ, виконання яких дасть можливість претендувати на отримання кандидатства. І от щодо цих реформ оцінки у Грузії радикально різняться.

Читайте детальніше: Держава-не-кандидат: як Грузія переживає відмову ЄС та що буде далі.

Дивіться також відео на цю тему: Чому Грузія дружить з РФ? Чому їй не дали кандидата в ЄС? Пояснюємо, і не тільки про Саакашвілі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.