Польща та Ізраїль домовились про повну нормалізацію відносин, зокрема повернення послів

Понеділок, 4 липня 2022, 17:39

Президенти Польщі та Ізраїлю Анджей Дуда та Іцхак Герцог у понеділок провели телефонну розмову й домовилися про повну нормалізацію відносин і вирішення подальших суперечностей шляхом діалогу.

Про це повідомили пресслужби глав двох держав в ідентичному повідомленні, передає "Європейська правда".

"Було домовлено, що відносини (між Польщею та Ізраїлем) будуть відновлені до належного стану", – зазначається в повідомленні.

Крім того, ізраїльський президент звернувся до польського візаві з проханням повернути посла Польщі до Ізраїлю. Своєю чергою Дуда заявив, що в найближчі кілька днів прийме вірчі грамоти від нового посла Ізраїлю.

"Обидва президенти висловили сподівання, що будь-які подальші питання між Польщею та Ізраїлем будуть вирішені шляхом щирого й відкритого діалогу та у дусі взаємної поваги", – повідомляється за підсумками розмови.

Ізраїль скасував поїздки старшокласників до Польщі, звинувативши останню у викривленні Голокосту

Нагадаємо, ізраїльський посол у Варшаві Яаків Лівне мав приступити до виконання обов'язків ще влітку 2021 року, але через погіршення відносин між країнами залишився в Ізраїлі.

Причиною цієї кризи став ухвалений у Польщі 2021 року закон про обмеження терміну реституції, який позбавляє євреїв права на отримання власності, втраченої їхніми близькими під час Другої світової війни. Закон викликав в Ізраїлі значне невдоволення.

Ізраїль назвав закон "антисемітським та аморальним" та у зв’язку з цим викликав для безстрокових консультацій повірену у справах свого посольства у Варшаві. Також МЗС Ізраїлю відклало від’їзд до Варшави нового посла Ізраїлю у Польщі і рекомендувало польському послу продовжити відпустку у своїй країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.