Європарламент вимагає закріпити право на аборт як фундаментальне право у ЄС

Четвер, 7 липня 2022, 15:06

Європарламентарі у резолюції засудили рішення Верховного суду США щодо абортів, яким це питання віддали на розсуд штатів, та вимагають включити право на аборт у Хартію фундаментальних прав ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда". 

Резолюцію прийняли 324 голосами "за", 155 "проти" і 38 "утрималися".

Європарламентарі висловили солідарність з жінками у США у цій ситуації та закликають Конгрес прийняти законопроєкт, який захистив би право американок на аборт на федеральному рівні.

Вони висловлюють побоювання, що американський прецедент може надихнути противників абортів по всьому світу, у тому числі у різних країнах ЄС, та закликають країни Євросоюзу декриміналізувати аборти і гарантувати цю можливість легально і безоплатно, як і пренатальні послуги, добровільне планування сім’ї й подібні послуги.

Парламентарі закликають закріпити право на аборт у ст. 7 Хартії про фундаментальні права, зазначивши, що кожна має право на безпечний і легальний аборт. 

Ще 9 червня Європарламент схвалив резолюцію із закликом до Верховного суду США не скасовувати прецедентне рішення, яке блокувало дію радикально жорстких законів щодо абортів на рівні штатів.

Нагадаємо, 24 червня Верховний суд США скасував рішення, яке впродовж 50 років закріплювало конституційне право на аборти. Відтак штати знову отримали можливість вирішувати, дозволяти цю процедуру, чи ні. 

У Франції після цього тисячі жінок і чоловіків провели акції солідарності з американками, на яких закликали також не допустити згортання права на аборти у Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.