Росіяни таки можуть відвідувати Венсенський замок у Франції

Четвер, 11 серпня 2022, 09:38

Влада Франції запевнила, що громадянам Росії дозволено відвідувати Венсенський замок та інші відкриті для туристів місця, які перебувають під контролем міністерства оборони країни.

Про це йдеться в публікації RFI, пише "Європейська правда".

Раніше французькі ЗМІ, також посилаючись на міноборони країни, повідомили, що доступ росіянам закритий у Венсенський замок через вторгнення РФ до України з метою безпеки.

Як повідомлялося, охорона Венсенського замку, де розташовані музей та архіви міністерства оборони Франції, не пустила двох росіянок, пояснивши заборону російським громадянством. 

Одна з жінок - 31-річна журналістка - розповіла ЗМІ, що приїхала до Франції п'ять місяців тому, залишивши Росію через війну в Україні. Вона сказала, що "була приголомшена" таким рішенням.

У Франції заборонили громадянам Росії відвідувати Венсенський замок

Пізніше військове відомство Франції у коментарі AFP підтвердило, що доступ росіян на об'єкти, підконтрольні міністерству, з початку війни "обмежено". 

"Запити, пов'язані з журналістською діяльністю, будуть розглянуті окремо", - заявили в міноборони.

Архіви, розташовані у Венсенському замку, доступні широкому загалу — проте ознайомитися з ними можна лише за попереднім запитом. Для цього потрібно заповнити форму та отримати читацький квиток.

Однак вдень у вівторок, 9 серпня, міністерство оборони Франції доповнило свій коментар. За уточненою інформацією, до музеїв та пам'яток архітектури у відомстві міноборони можна потрапити незалежно від громадянства: йдеться не лише про Венсенський замок, а й про Дім Інвалідів, музей авіації та космонавтики та інші об'єкти.

Відомство пояснило, що громадянкам Росії заборонили потрапляти до Венсенського замку через "невибіркове застосування" лютневої директиви міноборони. Згідно з нею, росіянам заборонений доступ на стратегічні військові об'єкти. 

Нагадаємо, міністр закордонних справ головуючої в Раді Європейського Союзу Чехії Ян Ліпавський в середу підтримав повну заборону на видачу шенгенських віз для громадян Росії, яку раніше запропонували деякі країни ЄС.

Прем’єрка Естонії Кая Каллас закликала зупинити видачу туристичних віз росіянам на поїздки до ЄС. Вона наголосила, що відвідування Європи – це привілей, а не право людини.

У міністерстві наголосили, що відправлять до музеїв роз'яснення, щоб не допустити подібних інцидентів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: