МЗС Угорщини викликало на килим посла Естонії: обурені критикою політики Орбана

Четвер, 18 серпня 2022, 14:47

Міністерство закордонних справ Угорщини викликало посла Естонії Рауля Тоомаса на килим, щоб обговорити відносини між двома країнами.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Postimees.

Держсекретар Тамаш Менцер, відповідальний за двосторонні відносини Угорщини, повідомив про зустріч через соціальні медіа. За його словами, запрошення було пов'язане з нещодавно опублікованими повідомленнями естонських міністрів та політиків, які Угорщина вважає необґрунтованими та помилковими.

"Енергетична безпека Угорщини – це червона межа для нас, ми завжди захищаємо нашу енергетичну безпеку", – заявив Менцер.

Менцер повідомив, що послу Естонії роз'яснили позицію Будапешта щодо війни, яку Росія розпочала в Україні. Держсекретар відзначив великий внесок Угорщини у допомогу Україні. "Ми прийняли майже мільйон біженців, допомагаємо їм знайти роботу, діти пішли до школи. Ми продовжимо надавати гуманітарну допомогу Україні", - перерахував Менцер і підтвердив, що Угорщина визнає територіальну цілісність України. "Угорський уряд на боці миру!" - підкреслив він.

За словами держсекретаря, критикувати Угорщину дивно з боку країни, повітряний простір якої також допомагають захищати угорці. Він додав, що угорські військові досі беруть участь у місії в Естонії. "Угорці працюють на безпеку Естонії", - підкреслив він.

Незважаючи на те, що представник Угорщини в повідомленні не згадує імені жодного естонського політика, угорські ЗМІ вважають, що йдеться про заяву міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу.

Глава МЗС висловив жаль, що Угорщина проводить неоднозначну політичну лінію стосовно російської агресії. За словами Рейнсалу, він також надіслав листа своєму колезі Петеру Сійярто, де наголосив, що країни Європейського Союзу та країни Заходу повинні співпрацювати над додатковими санкціями, щоб зберегти спільний простір цінностей.

"Безумовно, усі риторичні чи практичні кроки у сфері візитів чи політики санкцій, які дестабілізують єдність Заходу, не відповідають нашим інтересам безпеки, неприйнятні з людської точки зору, з моральної точки зору, і насправді не відповідають інтересам Європи", - сказав Рейнсалу.

Нагадаємо, у серпні Угорщина почала отримувати додаткові обсяги газу від Росії після переговорів між Москвою та Будапештом минулого місяця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.