"2 години і Росія буде в Таллінні": в Естонії затримали чоловіка за публічні мрії про окупацію РФ

відео
П'ятниця, 19 серпня 2022, 13:43

В Естонії поліція затримала російськомовного чоловіка, який у TikTok висловлював сподівання на російську окупацію балтійської країни. 

Про це пише видання Delfi, повідомляє "Європейська правда". 

50-річний чоловік опублікував відео у своєму TikTok-акаунті, у якому висловлювався проти демонтажу танка-пам'ятника у Нарві. Відео містило образи та заклики до вандалізму по всій Естонії.

„Яка ж буде наша реакція? Що робитимемо ми, російськомовні люди? Треба якось на це реагувати. Я закликаю знайти фашистські пам'ятники, які поставлені в Естонії, і займатися актом вандалізму… Сьогодні Україна, завтра Естонія", - заявляв чоловік.

За його розрахунками, російські війська будуть у Таллінні за дві години після перетину кордону.

За словами начальника слідчого відділу Іда-Хар'юського відділення поліції Інни Тоатер, поліція затримала 50-річного чоловіка за звинуваченням у розпалюванні ненависті у відеоролику, а також за підтримку та виправдання міжнародного злочину. Покарання чоловіку буде визначено в ході провадження.

За словами Тоатер, перебуваючи в Естонії, необхідно дотримуватись місцевих законів, а тим, хто не бажає цього робити, залишатися в Естонії не варто. 

"Естонія - вільна країна, кожен може мати різні погляди, але розпалювати ненависть, підбурювати до насильства або підтримувати і виправдовувати злочини неприпустимо", - сказала Тоатер.

"Поліція займає жорстку позицію щодо будь-якого заклику, що загрожує безпеці естонського народу та громадському порядку. Для цього ми запобігаємо потенційним загрозам і, у разі потреби, притягуємо до відповідальності тих, хто загрожує безпеці інших", - сказала вона.

Нагадаємо, за розпорядженням уряду Естонії 16 серпня у місті Нарва та його найближчих околицях було перенесено шість монументів із радянською військовою символікою, у тому числі танк Т-34. Танк відвезли у військовий музей неподалік від столиці.

Паралельно поліція Нарви повідомила про затримання кількох осіб у зв’язку з тим, що вони, обурені перенесенням радянського танка-пам’ятника,  закликали інших до насильницького спротиву. 

Читайте також: Боротьба за танк: як Естонія декомунізувала головний символ радянської окупації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.