Європейські судді оскаржать багатомільярдну допомогу ЄС для Польщі

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:36

Чотири організації, що представляють інтереси європейських суддів, подали в неділю позов проти Ради ЄС через її рішення дати дозвіл на план відновлення Польщі попри невирішені проблеми з верховенством права.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

Групи суддів стверджують, що Рада Євросоюзу схвалила план Варшави щодо відновлення та стійкості таким чином, що нехтує рішеннями Суду ЄС і завдає шкоди як польським суддям, так і європейській судовій системі.

У червні Рада підписала план, який може дозволити Польщі отримати мільярдні кошти на відновлення після коронавірусу, якщо вона досягне набору "віх", включаючи реформування суперечливого дисциплінарного режиму для суддів. І хоча Варшава ще не отримала коштів за планом, сам цей план зараз оскаржується.

Чотири організації, які подали в суд на Раду — Європейська асоціація суддів, Асоціація європейських адміністративних суддів, Судді для суддів і MEDEL, асоціація, що представляє європейських суддів і прокурорів — заявили, що цілі плану є проблематичними.

"Ці віхи не відповідають вимогам для забезпечення ефективного захисту незалежності суддів і судової системи, а також нехтують рішеннями Суду Європейського Союзу з цього питання", — йдеться у заяві груп суддів.

Метою позову є частково перешкодити Польщі отримати доступ до коштів, доки вона не виконає рішення суду ЄС.

"Причина запиту про скасування рішення Ради ЄС полягає в тому, щоб чітко визначити принцип, згідно з яким рішення Суду ЄС щодо незалежності судових органів повинні виконуватися без затримок і в повному обсязі", — заявили судді. "Рішення Ради ЄС порушує цей принцип, оскільки немає повного — тобто безумовного — виконання рішень Суду ЄС", — додали вони.

Нагадаємо, 1 червня Єврокомісія з певними умовами дала "зелене світло" польському плану відновлення економіки після пандемії на 35,4 млрд євро, який більш ніж рік був заблокований через суперечки між Варшавою і Брюсселем щодо незалежності польської судової системи, зокрема Дисциплінарної палати Верховного суду. 

Проте частина євродепутатів вважають, що Єврокомісія занадто рано пішла на компроміс, а група депутатів почала збір підписів для висловлення недовіри президентці Єврокомісії, що, у разі успіху, означало би відставку всієї Єврокомісії. Європарламент у резолюції закликав не затверджувати план, доки Польща повністю не виконає умови.

Урсула фон дер Ляєн захищає рішення, зазначаючи, що кошти не почнуть виплачуватися, доки Варшава не виконає відповідні умови.