Європарламент закликав не затверджувати "ковідний" план Польщі до виконання умов

Четвер, 9 червня 2022, 18:11

Європарламент схвалив резолюцію із закликом до Ради ЄС не затверджувати план відновлення економіки Польщі після пандемії коронавірусу, оскільки немає гарантій, що країна виконає вимоги Брюсселя щодо незалежності судової системи та виконає рішення Суду ЄС.

Про це повідомила пресслужба Європарламенту, пише "Європейська правда".

Парламентарі вважають, що важелі тиску на Варшаву, з якими Єврокомісія схвалила план, можуть виявитись недостатніми, та наполягають, що для отримання фінансування країна має повністю дотримуватися принципів ЄС.

Резолюцію схвалили 411 голосами "за", 129 "проти" і 31 "утрималися".

У тексті пригадали низку порушень Польщею цінностей ЄС, закладених у ст. 2 Договору про ЄС, у тому числі щодо верховенства права і незалежності судової системи. 

Парламентарі наголошують, що рішення Суду ЄС, ЄСПЛ та принцип пріоритетності права ЄС над національним не можуть бути предметом торгу, і фінансування зі спецфонду ЄС може надаватися тільки за визначених умов, зокрема дотримання верховенства права. 

Раду ЄС закликають затверджувати план Польщі лише тоді, коли Варшава повністю виконає дані умови та відповідні рішення Суду ЄС і ЄСПЛ.

Також парламентарі вимагають моніторингу і випробувального періоду, щоб переконатись, чи відповідає стандартам той орган, який Польща створить на заміну розкритикованій Дисциплінарній палаті Верховного суду. Депутати висловлюють жаль, що Єврокомісія не включила у свої вимоги пробелми з Конституційним судом та Національною радою судочинства, і закликають почати процедуру про порушення.

На додачу, парламентарі закликають призупиняти виплат на будь-якому етапі чи навіть вимагати повернення коштів, коли це процедурно можливо, якщо після виконаних змін почнеться відкат.

Нагадаємо, 1 червня Єврокомісія з певними умовами дала "зелене світло" польському плану відновлення економіки після пандемії на 35,4 млрд євро, який більш ніж рік був заблокований через суперечки між Варшавою і Брюсселем щодо незалежності польської судової системи, зокрема Дисциплінарної палати Верховного суду. 

Проте частина євродепутатів вважають, що Єврокомісія занадто рано пішла на компроміс, а група депутатів почала збір підписів для висловлення недовіри президентці Єврокомісії, що, у разі успіху, означало би відставку всієї Єврокомісії. 

Урсула фон дер Ляєн захищає рішення, зазначаючи, що кошти не почнуть виплачуватися, доки Варшава не виконає відповідні умови. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.